A hollandok is úgy vélik, hogy Putyinék megpróbáltak beleavatkozni a választásukba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A holland hírszerző szolgálat szerint Oroszország Hollandiában is dezinformációs és propagandakampányt folytat.

Oroszország álhírek terjesztésével próbálta meg befolyásolni a márciusi hollandiai választásokat – derül ki a holland hírszerző szolgálat kedden közzétett jelentéséből.

"Azon igyekezetében, hogy visszanyerje szuperhatalmi státusát, Oroszország nem riad vissza a hidegháborús módszerektől, hogy politikai befolyásra tegyen szert" – olvasható a dokumentumban, amely szerint a Kreml a nyugati társadalmak szabadságát és nyitottságát használja fel céljai eléréséhez.

A helyi sajtó által ismertetett jelentés szerint Oroszország Hollandiában is dezinformációs és propagandakampányt folytat, számos olyan oldalt működtet, amellyel irányítani próbálja a közbeszédet a közösségi médiában, az orosz szervek azonban emellett klasszikus kémkedési módszereket is használnak az országban.

Rob Bertholee, a belügyminisztérium felügyelete alá tartozó AIVD igazgatója arról számolt be, hogy Moszkvának ennek ellenére nem sikerült érdemben beavatkoznia a választási folyamatba.

"Úgy látom, megpróbálták rossz irányba befolyásolni a választókat azáltal, hogy hamis vagy részben hamis híreket terjesztettek" – mondta Bertholee.

Az értékelés szerint az orosz fenyegetés erősebb Hollandiában és Európában, mint egy évvel korábban. "Oroszország rendkívül aktívan kémkedik, és nem csak a választások idején" – állították a jelentésben.

A holland hatóságok a választások előtt úgy döntöttek, hogy az orosz fenyegetés miatt kézzel számolják a szavazatokat.