Elszólta magát Kadirov a csecsenföldi melegek bebörtönzése ügyében?

Elszólta magát Kadirov a csecsenföldi melegek bebörtönzése ügyében?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az orosz Novaja Gazeta szerint a lap kifejezetten ügyelt arra, hogy ne hozza nyilvánosságra egyetlen olyan ember nevét sem, akikre rászálltak a csecsen hatóságok melegellenes razziájában. Az újság helyett ezt Kadirov csecsen vezető tette meg, és pont akkor, amikor Putyinnál járt a Kremlben.

Becsapta Putyin orosz elnököt Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető, amikor tagadta, hogy a kaukázusi köztársaságban üldöznék a melegeket. Megnevezett ugyanis egy érintettet, akinek a neve korábban nem bukkant fel az üggyel kapcsolatos újságcikkekben – állította hétfőn a Novaja Gazeta című független orosz napilap.

"Ramzan Kadirov nyilvánvalóan nem gondolta végig a Putyinnal folytatott beszélgetését. Miközben sietett hazugsággal megvádolni a Novaja Gazetát, ő maga csapta be az elnököt" – írta a lap a csecsen vezető és Putyin múlt szerdai találkozójáról.

Kadirov akkor valótlannak és provokációnak nevezte a Novaja Gazetának a csecsen melegek fogva tartásáról és meggyilkolásáról szóló cikkeit. A csecsen vezető Haszu Tepszukajev teológust nevezte meg, mint olyan személyt, akinek hamis halálhírét keltették. A Novaja Gazeta erre úgy reagált, hogy saját érdekükben egyetlen érintett nevét sem közölte a lap.

"Az a tény, hogy Kadirov elsőként hozta nyilvánosságra (Tepszukajev) személy- és családi nevét, azt bizonyítja, hogy Csecsenföld vezetője jól értesült az adott helyzetről. De semmiképp sem a Novaja Gazeta publikációiból tudhatta meg ennek az embernek a nevét. Az a nyilvános térben egyáltalán nem fordult elő" – írta a lap.

Tepszukajevről elsőként április 16-án a Groznij csecsen állami televízió hírportálja tett említést. A Novaja Gazeta szerint a teológust valóban őrizetbe vették a melegek elleni csecsenföldi razziában.

A Novaja Gazeta a hónap elején közölte, hogy Csecsenföldön több mint száz férfit vettek őrizetbe "a hagyományostól eltérő nemi irányultságuk" miatt, és közülük legalább hárman meghaltak. Az újság később arról is írt, hogy tudomása szerint az elfogott melegeket titkos táborokban tartják fogva, amelyek közül az egyik Argun város közelében, egy másik pedig Coci-Jurt településen működik. A Novaja Gazeta szerint az elhurcolt melegeket kínozzák, és megpróbálják kicsikarni tőlük más melegek nevét.

A lap később azt állította, hogy hat olyan "titkos börtönről" is tud, ahol százakat, köztük homoszexuálisokat tartanak fogva törvénytelenül. Részleteket ugyanakkor nem közölt és a forrásait sem nevezte meg.

A lap hétfőn közölte, hogy minden olyan anyagot, amelyet a csecsenföldi melegek állítólagos üldöztetéséről összegyűjtött, az orosz Nyomozó Bizottság rendelkezésére bocsátott.

A csecsen hatóságok korábban valótlannak nevezték a Novaja Gazeta állításait, amelyek kivizsgálását több nemzetközi szervezet és külföldi politikus is sürgette. Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője hétfőn Szentpéterváron azt mondta: a Kremlnek nincs alapja azt feltételezni, hogy Kadirov valótlan információval látta volna el az elnököt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével közösen megtartott hétfői sajtótájékoztatóján szintén azt mondta, hogy orosz kormányzati tisztségviselőkhöz nem jutott el olyan értesülés, amely megerősítette volna a sajtójelentéseket. Állította, hogy Moszkvát aggasztja az emberi jogok megsértése – jelenti az MTI moszkvai tudósítója.