Erős földrengés rázta meg Mexikót - videók

Erős földrengés rázta meg Mexikót - videók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Mexikóvárosban is érezni lehetett a rengést.

Nagy erejű - 7,1-es erősségű - földrengés rázta meg kedden Mexikó déli részét - közölte az amerikai földtani intézet (USGS). 

A földrengés epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Atencingo településtől 8 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben volt - közölte az USGS. A rengést a fővárosban, Mexikóvárosban is érezni lehetett, a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy az emberek több helyütt az épületekből az utcákra menekültek.A polgári védelem egyik vezetője szerint Mexikóvárosban több épületben tűz ütött ki, emberek rekedtek az épületekben. Több ház összeomlott. Esetleges halálos áldozatokról, illetve sérültekről egyelőre nem érkeztek jelentések - írta a Twitter mikroblog portálon Luís Felipe Puente, a polgári védelem országos koordinátora.

 

A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat. Miguel Osorio belügyminiszter arra hívta fel a lakosságot, hogy tartsák be a polgári védelem utasításait. 

©

Enrique Pena Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófa-elhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak.

A BBC azt írja, a főváros repterének is felfüggesztették a működését, több negyed áram nélkül is maradt. A Pemex mexikói állami kőolajipari vállalat bejelentette, hogy biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a létesítményeiben. Az iskolákban beszüntették a tanítást.

©

Szeptember 7-én szintén nagy erejű - 8,2-es - földrengés történt, 1932 óta a legerősebb az országban, a földmozgásnak 98 halálos áldozata voltt Oaxaca, Chiapas és Tabasco szövetségi államokban.

Az AFP francia hírügynökség arra emlékeztetett, hogy a mostani földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, akkor több ezren vesztették életüket. A városban több munkahelyen az évfordulóra történő megemlékezésre készültek.

Hozzászólások