Németország felhagyna a menekültkvótával, hogy fontosabb ügyekre koncentráljon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német belügyminiszter lényegében azt mondta: készek felhagyni a menekültek kvóta szerinti elosztásáról szóló vitával.

Annak érdekében, hogy előrelépést tudjunk elérni az EU menekültügyi rendszerének tervezett reformjával kapcsolatban, célszerű elsősorban a többi kérdésre összpontosítani – fogalmazott a német belügyminiszter csütörtökön, egy Szófiában zajló tanácskozáson a Die Welt című német lap beszámolója szerint.

Thomas de Maizière hozzátette, a kvótarendszer helyett szerinte fontosabb lenne, ha a menekültügyi eljárás szabályairól és a menedékkérők befogadásának feltételeiről tárgyalnának.

Arra a kérdésre, hogy a berlini vezetés hajlandó lenne-e akár egy újabb nagy menekülthullám esetén is eltekinteni a menekültek kvóták szerinti elosztásáról, a politikus nem válaszolt egyértelműen. Úgy fogalmazott: "erről majd a tárgyalások végén döntenek".

A Die Welt felidézte, hogy a menekültkvótáról szóló vita 2016 óta tart, Lengyelország, Csehország és Magyarország nem hajlandók átvenni menekülteket Olaszországtól és Görögországtól, annak ellenére, hogy erről korábban közös döntés született az Európai Bizottságban. A döntés elutasítása miatt Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított korábban a brüsszeli testület.

Hozzászólások