szerző:
hvg.hu/MTI

Nyikolaj Gluskov jó barátja és munkatársa volt az öt éve szintén Nagy-Britanniában meghalt Borisz Berezovszkijnak. Halálát a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya vizsgálja.

Hétfőn késő este otthonában holtan találták Nyikolaj Gluskovot. A 68 éves férfira családtagjai és barátai bukkantak rá a londoni lakásban, halálának oka egyelőre nem tisztázott.

A Guardian beszámolója szerint Gluskov a 90-es években az Aeroflot légitársaságnál és Borisz Berezovszkij LogoVAZ autógyáránál dolgozott. Amikor 1999-ben az oligarcha kapcsolata megromlott Vlagyimir Putyinnal, és az Egyesült Királyságba emigrált, Gluskovot Oroszországban csalással és pénzmosással vádolták meg. Öt évet ült börtönben, 2004-ben szabadult.

Politikai menedékjogot kapott a brit államtól, az utóbbi években Londonban lakott. 2011-ben tanúskodott abban a bírósági perben, amelyet Berezovszkij indított a Moszkvával továbbra is jó kapcsolatot ápoló Roman Abramoviccsal. Gluskov azt állította, hogy a Putyin-adminisztráció gyakorlatilag túszként tartotta fogva, ezzel akart nyomást gyakorolni Berezovszkijra, hogy adja el tévécsatornáját, az ORT-t.

Berezovszkij azzal vádolta Abramovicsot, hogy átverte, és 5 milliárd dolláros kárt okozott neki, és hogy még a 90-es években a Szibnyeft nevű olajvállalatnál partnerek voltak. Abramovics mindezt tagadta, az ügyben eljáró bíró pedig elutasította Berezovszkij állításait.

Gluskov akkor panaszt nyújtott be amiatt, ahogy az ügy véget ért, Berezovszkij pedig eltűnt a nyilvánosság elől. Két évvel később, 2013 márciusában holtan találták volt felesége Berkshire megyei otthonában. A rendőrség szerint öngyilkosságot követett el, barátai szerint azonban kételkedtek ebben.

Akkoriban a Guardiannak nyilatkozva Gluskov is arról beszélt, elképzelhetetlennek tartja, hogy Berezovszkij öngyilkos lett. "Biztos vagyok abban, hogy Boriszt megölték. Egészen más információim vannak erről, mint amit a média közzétett" – mondta akkor. Felidézte, hogy nem Berezovszkij az első orosz Nagy-Britanniában, aki gyanús körülmények között halt meg. Alekszandr Litvinyenkót is említette. Berezovszkij egy ideig állítólag szoros kapcsolatban állt Alekszandr Litvinyenkóval, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesével, aki szintén szembefordult az orosz kormánnyal és ugyancsak 2000-ben Londonba emigrált, ahol 2006 novemberében, hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal megölték.

A most elhunyt Gluskovnak két felnőtt gyereke van, Natasa és Dima, volt felesége Moszkvávan él. Tavaly távollétében Oroszországban nyolcéves börtönbüntetésre ítélték, amiért 123 millió dollárt sikkasztott el az Aeroflottól.

A halálesettel kapcsolatban a Scotland Yard azt közölte – Gluskovot meg nem nevezve –, hogy az illető "feltételezett kapcsolatai miatt" jelenleg a terrorellenes szolgálat irányítja a nyomozást, "pusztán elővigyázatosságból". A hatóság hangsúlyozta azt is, hogy nincs olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná a halálesetet a Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlettel, amelynek két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal.

(Guardian)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés

Na, ez az ijesztő: a Google főnöke nem volt hajlandó megmondani, lekövetik-e felhasználók telefonjait vagy sem

Na, ez az ijesztő: a Google főnöke nem volt hajlandó megmondani, lekövetik-e felhasználók telefonjait vagy sem

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”