Orbán bevédte Trumpot Macronnal szemben?

Orbán bevédte Trumpot Macronnal szemben?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy izraeli újságíró szerint Magyarország blokkolta azt a franciák vezette kezdeményezést, amelyben az Európai Unió elítélte volna az amerikai elnök döntését Jeruzsálem státuszáról.

Az alt-rightos amerikai lap, a Breitbart News azt írja Barak Ravid izraeli újságíróra hivatkozva, hogy a magyarok lépését Csehország és Románia is támogatta. A Channel 10 News munkatársának a cikk szerint izraeli források és európai diplomaták beszéltek erről. Az Emmanuel Macron vezette kezdeményezés szerint az EU közös nyilatkozatban ítélte volna el, hogy Donald Trump tavaly decemberben Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el, majd bejelentette, hogy amerikai nagykövetséget nyitnak a városban.

Az EU három pontban foglalta volna össze elképzeléseit a helyzetről. Egyrészt kimondta volna, hogy Jeruzsálemnek Izrael és a jövőben megalakuló Palesztina állam fővárosának kellene lennei. Másrészt amellett érvelt volna, hogy Jeruzsálem végleges státuszát az érintett feleknek tárgyalásos úton kellene meghatároznia. Harmadrészt pedig kimondta volna, hogy az EU tagállamai nem követik az Egyesült Államok példáját, és nem viszik izraeli nagykövetségüket Jeruzsálembe.

Az újságírónak egy forrása állítólag azt mondta, a magyarok nem akarták felidegesíteni Trumpot, a csehek és a románok pedig azt fontolgatják, hogy Jeruzsálembe költöztetik a követségüket az EU álláspontja ellenére.

Hozzászólások