Lemondott a miniszter a görög erdőtüzek miatt

Lemondott a miniszter a görög erdőtüzek miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A tűzoltóság és a rendőrség eredményesebben is tehette volna a dolgát a polgári védelmi miniszter szerint.

Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter egyszer már felajánlotta lemondását lelkiismereti okokra hivatkozva, de Alekszisz Ciprasz miniszterelnök akkor nem fogadta el, azt mondta, "ez most a harc ideje" – most már elfogadta a lemondást. A polgári védelmi miniszter nem zárta ki, hogy a tűzoltóság és a rendőrség hibázott, fogalmazása szerint "eredményesebben is tehette volna a dolgát". A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok működését a katasztrófa során.

Tószkasz arról beszélt, komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta az eddig legalább 92 halálos áldozatot követelő erdőtüzeket.

A múlt hétfőn fellobbant tűz a közeli hegyekből alig egy óra alatt átterjedt Máti és Rafína településekre. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek benn, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

©

Jórgosz Sztathákisz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy jövő héten megkezdik az illegálisan felhúzott épületek bontását az erdőtűz sújtotta Attika-régióban, az illegális házépítés ugyanis nagymértékben felelős az erdőtüzek gyors terjedése és halálos áldozatok magas száma miatt.

Ez maga a pokol: a görög férfi videóra vette, ahogy elbújt a tűz elől

Jól látható, milyen megdöbbentő sebességgel terjed a tűz a nagy szél miatt.

Görögországi tűzvész: sok az eltűnt, voltak, akik összeölelkezve vesztek oda - képek, videók

Napok óta nem szűnik a tűzvész Görögországban, eltűnt emberekről, állatokról érkeznek hírek, eddig legalább 79 halottat követelt a katasztrófa. Egy mezőn huszonhat felnőtt és gyerekek összeölelkezett holttestét találták meg.

Hozzászólások