szerző:
hvg.hu

A férfi taxival menekült a helyszínről.

Hétfő este 8 körül a karácsonyi vásár közelében kezdett lövöldözni egy 29 éves helyi születésű férfi Strasbourg belvárosában. A támadó – bár a karján megsérült – elmenekült, a hatóságok azóta is nagy erőkkel keresik.

A támadóról egyelőre annyit tudni, hogy 1989-ben született Strasbourgban, és a hatóságok előtt ismert volt egyrészt mint többszörösen visszaeső bűnöző, másrészt mivel a nemzetbiztonságra potenciálisan veszélyesnek ítélték meg (úgynevezett S-es minősítést kapott) radikalizálódása miatt.

Bár eddig nem volt egyértelmű, hogy iszlamista támadásról lett volna szó, Rémy Heitz ügyész szerdán délben sajtótájékoztatóján a Le Monde beszámolója szerint kimondta, hogy terroristacselekményről van, és hogy a szemtanúk begyűjtött vallomása szerint a támadó "Allahu akbar" kiáltással kezdett lövöldözni.

A férfinál egy pisztoly és egy kés is volt, és végig lövöldözött, ahogy áthaladt a belvároson. Végül belefutott a karácsonyi vásárt biztosító katonákba, akik visszalőttek rá, és ebben meg is sérült.

A férfi ezután taxiba szállt és Strasbourg Neuhof kerületébe vitette magát. A taxisofőrt is kihallgatták tanúként, és ő azt vallotta, látta, hogy a férfinél fegyver van és sérült, és hogy a szavaiból úgy vette ki, hogy ő követte el a támadást. A férfi emellett beszélt egy gránátról is, amely az otthonában van, ezt a gránátot azonban a kedd reggel egy más ügy miatt nála tartott házkutatás során megtalálták a hatóságok.

Az ügyész azt is bejelentette, hogy négy, a támadóhoz közelálló embert vettek őrizetbe az éjszaka, és több házkutatást is tartottak olyan helyeken, amelyekhez köze volt.

Közölte azt is, hogy a férfit összesen 27-szer ítéltek el Franciaországban, Németországban és Svájcban különböző köztörvényes bűncselekményekért.

A korábbi hírekkel szemben azt is pontosította, hogy nem három ember halt meg a támadásban, hanem kettő, az egyik sérült pedig az agyhalál állapotában van. Rajtuk kívül nyolcan sérültek súlyosan és öten könnyebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke