szerző:
hvg.hu

Felkeltette a világsajtó érdeklődését a szerdai országgyűlési akció, és az azt követő tüntetések.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A Financial Times tudósítása elsősorban a közigazgatási bíróságokról szóló törvény elfogadását emeli ki, amivel a kormány a bíróságokra is kiterjesztette befolyását. A gazdasági lap megszólaltatja Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvivőjét. A FT szerint erre komoly reakció várható az EU részéről, mivel Lengyelország is a jogrendszer megbontásával vívta ki az uniós kritikát, illetve a szankciók fenyegetését. Idézik Kovács Zoltán kormányszóvivő elítélő szavait is az ellenzék viselkedéséről, valamint arról, hogy a közigazgatási bíróságok tökéletesen megfelelnek az unió és Magyarország "jogi hagyományainak".

Az al-Dzsazíra katari hírügynökség a túlóratörvényre és a tüntetésre összpontosít, de említi a bíróságok megszállását is. Tudósításukban írják, hogy a tüntetők egy régebbi Orbán-beszédet játszottak be, mely szerint "a népnek joga van elkergetni a kormányt". Orbán ezt persze még nem a saját kormányáról mondta. Érdekes, hogy az arab tudósító Vajnai Attilát, az Európai Baloldal nevű kommunista mikropárt vezetőjét szólaltatta meg.

A Guardian is a munkaügyi törvényt emeli ki, valamint a "ritkán előforduló" parlamenti káoszt. A brit lap cikke részletezi a bíróságokkal folytatódó hatalmi nyomulást, ezen belül a CEU ügyét és az új amerikai nagykövet, David Cornstein töketlenségét. Említik a Gruevszki-ügyet is, mint a Magyarország és szövetségesei viszonyát terhelő húzást.

A New York Times is hosszan beszámol a tegnap elfogadott törvénymódosítások hatásairól, különösen a bírói függetlenség elleni fellépésről. Az amerikai lap cikkében kitér arra, hogy az ellenzék bénult állapotban van, működését belharcok nehezítik, továbbá a független média elleni intézkedések, a választójogi rendszer átalakítása, valamint az, hogy az ügyészség nem hajlandó nyomozni a kormányzati korrupciós ügyekben. Ehhez képest sikerként értékelik a tegnapi parlamenti akciót, ahol "sikerült bevinni egy ütést" Orbánnak. A tüntetésről viszont megjegyzik, hogy nem voltak sokan.

Az amerikai konzervatív Fox News részletesen tudósít a bíróságokat fenyegető törvényről. Megszólaltatják a Helsinki Bizottságot, az Amnesty Internationalt, sőt azt is felidézik, hogy az új rendszer csúcsára várhatóan jelölt Patyi András hogyan kért meghunyászkodva bocsánatot a miniszterelnöktől, amiért kénytelen volt megbírságolni, amikor Orbán gyerekekkel kampányolt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Magyarországon valószínűleg csak búcsúztatják Andy Vajnát, a temetése Amerikában lehet

Magyarországon valószínűleg csak búcsúztatják Andy Vajnát, a temetése Amerikában lehet

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését