szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A katonai és polgári területen is teljesen megszakadt az együttműködés Oroszország és a NATO között – mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes.

Az orosz politikus a kétoldalú kapcsolatok megromlásáért egyértelműen az észak-atlanti szövetséget tette felelőssé, szerinte a NATO vezetése nem tudja, miképpen kecmereghetne ki a zsákutcából. A miniszterhelyettes úgy vélte, a viszony azért romlott meg végletesen 2014-ben, a Krím Oroszországhoz csatolása után, mert rosszak az USA és Oroszország közötti kapcsolatok is. „Ha megjavul Moszkva és Washington viszonya, akkor a NATO és Oroszország között is javulni fog a helyzet” – idézte a RIA Novosztyi Gruskót.

Szerinte már korábban is voltak hasonló válsághelyzetek: 1999-ben, amikor a NATO Jugoszláviát bombázta, majd 2008-ban, a grúziai válság idején. „A NATO most a belső ellentétek miatt tért vissza a kiindulóponthoz, a keleti fenyegetéshez, ám ezzel a viselkedéssel a katonai szövetség újraéleszti a hidegháborút. A NATO túl messze ment, és egyelőre nem látszik, a szövetség mikor tér vissza a józan gondolkodáshoz” – hangsúlyozta Grusko.

A politikus az Oroszország és NATO közti háború kitörését sem tartja lehetetlennek. „Minden értelmes ember reméli, hogy ez nem fog megtörténni, mert ez hatalmas humanitárius katasztrófát okozna” – magyarázta.

A külügyminiszter-helyettes egy nappal az után szólalt meg, hogy az amerikaiak is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy nem beszél egymással a NATO és Oroszország. „Tévedésből vagy hibás következtetések levonása miatt valódi háború törhet ki. Ha nincs folyamatos és stabil politikai párbeszéd, akkor fokozatosan nő az új hidegháború kitörésének a veszélye” – mondta James Stavridis a NATO európai erőinek egykori főparancsnoka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a zongoraművész, aki egy kézzel is karriert tudott építeni

Meghalt a zongoraművész, aki egy kézzel is karriert tudott építeni

Autóbaleset részese volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Autóbaleset részese volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter

A viharok elvonulnak, marad az egész napos eső

A viharok elvonulnak, marad az egész napos eső