A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

A lengyel oldal után Szlovákiában is halálos baleset történt a viharban.

Egy túrázó meghalt, ketten megsérültek, amikor a Tátra szlovák oldalán több helyütt villámcsapások érték őket - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a hegyi mentő szolgálatra (HZS) hivatkozva.

A tragédia a hegység nyugati részén, a Baníkov-csúcson történt, légvonalban mintegy tíz kilométerre a lengyelországi Wielki Giewonttól, ahol többen életüket vesztették, ugyancsak villámcsapás következtében.

A HZS tájékoztatása szerint a Baníkov-csúcsról egy cseh turista riasztotta a hegyi mentőket. Ő egy munkatársával tartózkodott ott, amikor beléjük csapott egy villám. A nő súlyos végtagsérülést szenvedett, de túlélte a villámcsapást, társa viszont meghalt, mivel a villám okozta lökéshullám lesodorta a hegyről, és több száz métert zuhant.

A nő sérüléseit először a helyszínen látták el a hegyi mentők, később helikopterrel szállították el a csúcsról, majd kórházba vitték.

A hegyi mentők a mentőakció során újabb riasztást kaptak, ezúttal az ugyancsak a Tátra nyugati részén lévő Pacholéból, ahol egy szlovák turistába csapott villám. A férfi eszméletét vesztette, és rövidebb időre mozgásképtelenné vált, de túlélte a vele történteket. Az első jelentések szerint csak könnyebb sérüléseket szenvedett, ám az elsősegélynyújtást követően őt is kórházba szállították.

Hozzászólások