szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A demonstrálók arról számoltak be, hogy gumibotokkal és ököllel is verték őket, többeket pedig megakadályoztak abban, hogy orvoshoz menjenek vagy jogi segítséget vegyenek igénybe.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

Az Amnesty International pénteken közzétett jelentése szerint a hongkongi rendőrök több tüntetőt is megkínoztak, ezért a nemzetközi jogvédő szervezet független vizsgálatot követel.

Az AI megemlít egy augusztusi esetet, amikor egy férfit megkínoztak, mert nem volt hajlandó felelni a nyomozó kérdésére. A jogvédő szervezet több tüntetőt is megkérdezett, akik arról számoltak be, hogy gumibotokkal és ököllel verték őket, még akkor is, ha nem jelentettek semmiféle fenyegetést. Az érintettek 85 százaléka került kórházba, hárman közülük legalább 5 napot töltöttek ott. Az AI 21 őrizetbe vett emberrel készített interjút - akik a lehetséges megtorlásoktól tartva nevük elhallgatását kérték, valamint számos ügyvédet és egészségügyi dolgozót is megszólaltatott jelentéséhez.

A szöveg beszámoltak egy fiatal nőről is, akit júliusi letartóztatásakor hátba vágtak, miközben rendőrök elől menekült, majd a földre teperték, megbilincselték és tovább ütlegelték. Az Amnesty olyan eseteket is feljegyzett, amelyek során rendőrök levetkőztették a fogvatartottakat, és akadályozták őket abban, hogy hozzáférjenek egészségügyi ellátáshoz és jogi segítségnyújtáshoz.

A Hongkongban hónapok tartó tömegtüntetéseket egy törvénytervezet váltotta ki, amelynek értelmében bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhattak volna ki Kínának. Bár Carrie Lam hongkongi kormányzó később bejelentette a törvénytervezet visszavonását, a tiltakozók szerint ez "túl későn" jött, és "túl kevésnek" számít. A demonstrálók hol békésen, hol brutálisan követelik, hogy teljesítsék fő követeléseiket, miszerint vizsgálják ki a rendőrségi akciókat, engedjék szabadon a tüntetésekkel összefüggésben őrizetbe vett embereket, ejtsék a velük szemben felhozott "lázadás" vádját és tartsanak demokratikus választásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Úgy tűnik, csak az a Samsung óra jár jól, amit Samsung telefonnal használnak

Úgy tűnik, csak az a Samsung óra jár jól, amit Samsung telefonnal használnak

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Elek István: Vidnyánszky, a politikus