Megindult a török hadsereg, de mit lép a világ?

Megindult a török hadsereg, de mit lép a világ?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A török elnök magyarázata szerint a békét próbálják megteremteni Szíriában, a kurdok azt állítják: a török hadsereg civilek lakta területre lő.

Órákkal az után, hogy az első hírek kiszivárogtak a török hadsereg észak-szíriai támadásáról, hivatalosan is megerősítették: megkezdődött a török hadsereg és a szíriai szövetségeseinek közös offenzívája Észak-Szíriában. A cél az, hogy kiszorítsák a török-szír határ közeléből a kurd fegyvereseket.

A török NTV hírtelevízió először arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. A török állami hírügynökség, az Anadolu pedig azt jelentette, hogy 120 kilométerrel nyugatabbra Tell-Abjadot is lőni kezdte a tüzérség. Az Anadolu szintén közölte, hogy nagy a forgalom a közeli Diyarbakir légitámaszpontján, ahol egymás után szállnak fel és le a harci repülőgépek.

A szíriai kurdok szervezete, a Szíriai Demokratikus Erők eközben arról számolt be, hogy a török repülők civilek lakta területeket is bombáznak, hatalmas a pánik.

A támadásra nem sokkal az után került sor, hogy Donald Trump kivonta a térségből az amerikai katonákat – a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy az amerikai elnök engedte, hogy Törökország bármit megtegyen az ottani kurdokkal, hiába voltak a szíriai kurdok az Egyesült Államok szövetségesei az Iszlám Állam elleni harcban.

Szíriában nagyjából hárommillió kurd él, Törökországban pedig attól tartanak, hogy egy egységes, nagyjából 40 milliós kurd állam jöhetne létre Törökország, Szíria, Irán és Irak kurd többségű területein.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt írta a Twitteren: a Béke Forrása nevű hadművelet célja az, hogy megteremtsék a térségben a békét, és egy biztonsági övezetet hozzanak létre a térségben, így segítve a szíriai menekültek hazatérését. Amíg Erdogan cinizmusból, Trump önimádatból vizsgázott jelesre: azt írta, „ha Törökország valami olyat tesz, ami az én hatalmas és páratlan bölcsességem szerint elfogadhatatlan, akkor teljes mértékben tönkre fogom tenni a török gazdaságot (ahogy ezt már korábban is megtettem.)” Elég hamar szólhattak neki, hogy ennek a bejegyzésnek semmi értelme nincs, később már arról írt, hogy pénzzel és fegyverekkel támogatja majd a szíriai kurdokat. De ennek gyakorlati jelentősége a támadás óráiban nagyjából annyi van, mint az eddig Trump híveként ismert, de most az elnökkel szembeforduló Lindsey Graham szenátor jótanácsának: imádkozzanak a kurdokért.

Az észak-szíriai kurd fegyveresek hét börtönben nagyjából 12 ezer olyan embert tartanak fogva, akikről azt gyanítják, hogy az Iszlám Államot szolgálják. Hogy ezek a börtönök pontosan hol vannak, azt titkolják, de többről lehet legalább azt tudni, hogy a török határhoz közel találhatóak.

Csütörtökön francia kérésre összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. Hogy az ottani történéseknek mekkora súlya lehet, arról legyen elég egy idézet a franciák Európa-ügyi államtitkárától:

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia közös nyilatkozatot véglegesít, amelyben egyértelmű lesz, hogy nagyon erősen és határozottan elítéljük, amiről jelentés érkezett.

Hozzászólások