szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Törökországgal kapcsolatban nem ért egyet a Liga vezetője és Orbán Viktor.

Az Európai Uniónak határozottan fel kellene lépnie annak érdekében, hogy Erdogan offenzívája mielőbb véget érjen - jelentette ki Matteo Salvini, aki nem is oly rég Itália erős embere volt. A Liga vezére a párizsi Le Point hetilapnak adott hosszú interjút, melyben kifejti, hogy készen állnak a kormányzásra.

Salvini, aki miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter volt az előző kormányban, gyakorlatilag saját buktatta meg, amikor felbontotta a koalíciós szerződést, hogy ő legyen a kormányfő. Ehelyett helyén maradt a miniszterelnök, aki immár Salvini ellenfelével, a baloldallal kormányozza Olaszországot. Ráadásul egészen más irányban, mint Salvini, aki szereti magát "a szuverenista erők európai vezérének" tekinteni. Ebben a minőségében igen jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki többször is a támogatásáról biztosította.

A törökök offenzíváját Szíriában azonban pontosan ellenkezőképp ítélik meg. A magyar diplomácia azzal indokolja Erdogan támogatását , hogy ily módon a szír menekültek hazájukba térnek vissza, és nem jönnek Európába. Erdogan azzal fenyegetőzik, hogy 3,5 millió szír menekültet indít Európa felé, ha offenzívája leállítására kényszerítik. Salvini viszont arra mutat rá, hogy

Erdogan katonai akciója újabb válságot idéz elő Szíriában újabb menekültekkel.

Vagyis ahelyett, hogy megoldaná a menekült problémát, épp ellenkezőleg, fokozza azt.

Ezért arra buzdítja az Európai Uniót , hogy kényszerítse rá Erdogant a visszavonulásra. Erre azonban csak az USA vagy Oroszország képes, mert megfelelő katonai erővel csakis ők rendelkeznek. Mike Pence amerikai alelnök így is ért el tűzszünetet miközben a helyszínen az oroszok választják szét a szembenálló török és szír csapatokat. Matteo Salvini a közös európai hadsereg és határvédelem elszánt híve. De akkor mit jelent a szuverén politika?

A gazdasági döntéseket a tagállamokra kell bízni

Ez Matteo Salvini elképzelése a gazdaságpolitikáról, melyet Brüsszel határozottan ellenzett. A populista kormányzat ugyanis hagyta elszállni a deficitet - tovább növelve az amúgy is csillagászati államadósságot. Salvini szerint ez az Öt csillag párt bűne, mert nem fogadta el az ő pompás javaslatát: az egykulcsos jövedelemadó-rendszert, amely szerinte komoly bevételnövekedést hozott volna. Ebben mind Brüsszel, mind pedig a gazdasági elit erőteljesen kételkedett - ez is hozzájárult Salvini bukásához.

"Macron a múlt új arca"

Matteo Salvini fő ellenfele az uniós vezetők közül Emmanuel Macron volt, a francia elnö nem egyszer bírálta a populista kormányt Rómában. Macron az európai liberálisok vezéreként fontos feladatának tartotta azt, hogy megakadályozza a populisták áttörését az európai választásokon. Matteo Salvini és Orbán Viktor épp ebben reménykedett - nem beszélve Jaroslaw Kaczynskiról.

Mindannyian tévedtek: bár saját országukban nyertek, de az európai áttörés nem sikerült. Azt viszont elérték, hogy Macron leült velük tárgyalni. Ebből a kompromisszumból jött létre az új Európai Bizottság, amelynek francia és magyar jelöltjét azonban elutasította az Európai Parlament. Matteo Salvini nyíltan gúnyolódott Sylvie Goulard bukásán hiszen ő Macron személyes jelöltje volt a belső piacot felügyelő uniós biztos kulcsfontosságú posztjára. "Macron bár fiatal, de nagyon is jól elhelyezkedett a régi elit asztalánál. Ő a régi rendszer új arca" - állítja Salvini, akit viszont Macron Putyin orosz elnök bábjának tekint az európai sakktáblán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

Csak úgy ömlik a közpénz a Hell Energyre

Csak úgy ömlik a közpénz a Hell Energyre

Lezsák Sándorékhoz került Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet

Lezsák Sándorékhoz került Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet