szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A brazil szövetségi rendőrség pénteken közölte, hogy vizsgálatot folytat egy görög zászló alatt közlekedő, venezuelai olajat szállító tartályhajó ellen, amely szerinte felelős a Brazília partjait sújtó olajszennyezésért.

"A görög zászló alatt közlekedő hajó július 15-én kötött ki Venezuelában, ahol három napig tartózkodott, majd Szingapúr felé vette útját az Atlanti-óceánon keresztül, hogy Dél-Afrikába jusson. Az olaj ezen az útvonalon keresztül kerülhetett a vízbe" - áll a szövetségi rendőrség feljegyzésében. Eszerint az olaj július 28-29-én kerülhetett a vízbe, mintegy 700 kilométerre a brazil partoktól, és a görög zászló alatt közlekedő hajó volt az egyetlen, amely ezen a területen keresztül hajózott.

A szövetségi rendőrség beszámolt arról is, hogy razziákat tartott pénteken Rio de Janeiróban a görög zászló alatt közlekedő hajóhoz köthető cég irodáiban, de nem szolgált részletekkel e műveletekkel kapcsolatban.

A brazil hatóságok korábban megállapították, hogy az olaj jellegzetességei alapján Venezuelából származott, Jair Bolsonaro brazil elnök kormányzata pedig magyarázatokat kért Venezuelától.

A Brazília egyik leglátogatottabb tengerpartjának tisztításáért felelősök becslései szerint eddig több mint 1000 tonna nyersolajat vontak ki a vízből. Az olajfoltok 283 strandnál jelentek meg az északkeleti régió kilenc államának 98 települése közül.

A hatóságok szerint legalább 109 állatot érintett az olajszennyezés, közülük 28-at sikerült megmenteni, a maradék viszont - többségében tengeri teknős - elpusztult.

A kormány kései reagálása bírálatok özönét váltotta ki Bolsonaro környezetvédelmi politikájával szemben, amely már így is bírálatok alá került a néhány hónappal ezelőtti amazonasi erdőtüzek miatt.

Képünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Három kilót ledobtak az új Bubiról

Három kilót ledobtak az új Bubiról

Több ellátást lemondott a Jahn Ferenc kórház, miután csak három orvos maradt az egyik osztályán

Több ellátást lemondott a Jahn Ferenc kórház, miután csak három orvos maradt az egyik osztályán