szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar származású üzletember szerint a magyar kormányfő csak szeretné, ha személyes konfliktus lenne köztük.

A CEU mellett gyerekkori emlékeiről is mesélt Soros György a The New York Times újságírójának, aki Bécsben, az egyetem hivatalos megnyitója előtt készített interjút a magyar származású milliárdossal.

A péntek délutáni ünnepségen – melyről a hvg.hu élőben tudósított – Soros beszédében erkölcsi kötelezettségének nevezte, hogy a CEU ne hagyja ott teljesen Budapestet, valamint bejelentette, hogy 750 millió eurót adományoz annak érdekében, hogy az amerikai Bard College és a CEU nemzetközi felsőoktatási hálózatot hozzon létre.

David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete nemrég szintén a The New York Times-nak beszélt arról, hogy szerinte a CEU és a magyar állam közötti viták Orbán Viktor és Soros György személyes ellentétére vezethetők vissza. Ezt azonban Soros határozottan tagadta. Úgy fogalmazott:

„Orbán Viktor csak szeretné, ha ez személyes üggyé válna közöttünk".

A 89 éves üzletember úgy látja, hogy a magyar miniszterelnököt egyáltalán nem az ideológia vezérli, a nacionalizmus inkább eszköznek használja, hogy hatalomban maradjon és elfedje vele a rendszerszintű korrupciót.

„Orbán egy ambiciózus ember, aki a hatalomhoz vezető úton egy olyan rendszert épített ki, melyben nemcsak magát, hanem segítőit is gazdagíthatja” – tette hozzá.

Bár Soros György a The Guardian portrécikkében korábban megerősítette, hogy személyes biztonsága miatt nem jön Magyarországra, még mindig szívesen emlékszik vissza az itt töltött éveire. Külön megemlítette az alkalmakat, amikor édesapja síelni tanította a Budapest környéki hegyekben.

„A hazámnak mindig különleges helye lesz a szívemben” – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Világ

Soros György: Erkölcsi kötelességünk, hogy a CEU ne hagyja el Budapestet

Hivatalosan is megnyitották a CEU bécsi kampuszát, az ünnepségen az intézmény alapítója, Soros György mondott beszédet. A magyar származású milliárdos szerint még nem ért véget az elnyomó rezsimek elleni harc, de a jövőre is gondolni kell, ezért további 750 millió euróval növelte az intézmény pénzügyi alapját. Az ünnepségen Bécs főpolgármestere Karácsony Gergely győzelmére is utalt, az osztrák oktatási miniszter az akadémiai szabadságot méltatta.

hvg.hu Itthon

Kitüntették Soros Györgyöt

Bécsben, a CEU megnyitója előtt. A bécsi főpolgármester szerint jó, hogy az egyetem náluk nyitja meg a kapuit.

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása