Alkotmánybírósághoz fordul a mobilok nyomkövetése miatt a volt szlovák kormánypárt

Alkotmánybírósághoz fordul a mobilok nyomkövetése miatt a volt szlovák kormánypárt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nemrégiben elfogadott törvény lehetővé teszi a mobilszolgáltatók adatai alapján a felhasználók nyomon követését a karanténintézkedések idején. Közben hétfőn átlépte az ötszázat a fertőzéssel diagnosztizáltak száma az országban.

Az alkotmánybírósághoz fordul az előző szlovák vezető kormánypárt, a jelenleg ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD), annak a törvénynek a hatályon kívül helyezését kérve, amely lehetővé teszi, hogy a Közegészségügyi Hivatalnak hozzáférése legyen a mobilszolgáltatók lakossági felhasználókra vonatkozó adataihoz – jelentette be Robert Fico pártelnök hétfőn. A törvény többek között lehetővé teszi a mobilszolgáltatók ügyfeleinek nyomon követését.

Két hete az új összetételű pozsonyi törvényhozás fogadta el a jogszabályt, Zuzana Caputová államfő már alá is írta. Azt az előterjesztő, Igor Matovic vezette kabinet a karanténintézkedések betartatásának szükségességével indokolta.

Hétfő reggeltől lépett hatályba egy másik új intézkedés, amely szerint minden külföldről hazatérőt elkülönítenek arra az időre, amíg a vírustesztet elvégzik rajta, majd pedig – még ha a teszt negatívnak bizonyul is – 14 napra valamelyik karanténközpontban helyezik el. Igor Matovic még vasárnap bejelentette: kabinetje másnap dönt arról is, hogy április 8-tól 13-ig, vagyis a húsvéti ünnepek idejére utazási korlátozásokat vezessen-e be.

Az országban újabb 49 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így hétfő délig 534-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a múlt héten megközelítette a 30-as napi átlagot, a hét első felében gyorsuló ütemben nőtt a számuk, a hét második felében ez az ütem némileg lassult, szombaton 21, vasárnap pedig 14 volt. A hétfőn diagnosztizált 49 fertőzött közül 34 Tirolból egyénileg hazatérő turista, akiket a hazatérők számára bevezetett karantént megelőző vírustesztelésen szűrtek ki.

Szlovákiában hétfőn délig összesen már 16 191 vírustesztet végeztek el, ezek közül 15 657 bizonyult negatívnak.

Hozzászólások