szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nurszultan Nazarbajev is elkapta a vírust, azt állítják, hogy jól van.

Kazahsztán volt elnöke, Nurszultan Nazarbajev megfertőződött a koronavírussal és otthon van karanténban - írja az Euronews. A volt államfő honlapján csütörtökön jelent meg egy szűkszavú közlemény a megbetegedéséről, ott azt írták, nincs ok az aggodalomra.

Nurszultan Nazarbajev 79 éves, így a koronavírus okozta betegség szempontjából kifejezetten a veszélyeztetett korosztályba tartozik. Az ország jelenlegi vezetője, Kaszim-Zsomart Tokajev gyors gyógyulást kívánt az elődjének és annak a reményének adott hangot, hogy könnyen legyőzi ezt a kihívást.

Az ország egészségügyi minisztere, Jelzhan Birtanov szintén megfertőződött, ő kórházba került.

Kazahsztánban eddig hivatalosan 15 877 ember kapta el a fertőzést, 9092-en gyógyultak meg, és százan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.

Nurszultan Nazarbajev 28 éven át irányította vaskézzel a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságot, de tavaly márciusban váratlanul lemondott államfői posztjáról.

Az ezt követő választáson elsöprő többséggel Kaszim-Zsomart Tokajevet választották meg utódjának. Tokajev indítványára – Nurszultan Nazarbajev iránti tiszteletből – Nur-Szultannak nevezték át a kazah fővárost, Asztanát. Lemondása ellenére a 78 éves Nazarbajev a széles jogkörökkel rendelkező Nemzetbiztonsági Tanács elnöke maradt, és megtartotta a kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) elnöki tisztségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Azonnali hatállyal lemondott tisztségéről Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán államfője. A politikus, aki rendkívüli tévébeszédben jelentette be szándékát, 1990 áprilisa óta töltötte be ezt a tisztséget.

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba