szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1918 óta a jelképük, de belátták, hogy félreérthető.

Nem használja tovább a finn légierő parancsnoksága a horogkeresztet. A hírt az Euronewsnak megerősítették a finnek.

A skandináv ország harci repülőin 1945-ig fehér alapon kék horogkereszt volt a felségjel, amit a háború után egy kör alakú jelzésre cseréltek. A parancsnokság címerében, illetve az egyenruháikon viszont megmaradt az aranyszínű szimbólum.

A régi és az új logó
©

A finn repülők a németeknél korábban, tőlük függetlenül vették használatba az indiai eredetű napszimbólumot: az első felderítő gépet egy svéd nemes ajándékozta nekik, és azon a gépen ott volt a gróf személyes kabalája, a kék szvasztika. Ezt vette át aztán az egész légierő 1918-tól, amikor Hitler még egyszerű káplár volt a császári német hadseregben.

„Az egyenruhákon viselt jelzés időről időre félreértéseket okozott” – mondta az Euronewsnak egy finn tisztviselő. A hagyományokat azonban nem törlik el teljesen, egyes zászlókon és dekorációs elemekben még megjelenik majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Bezárták a németországi „horogkereszt-körhintát"

Néhány napig működött csupán a délnyugat-németországi Löffingenben lévő vidámpark legújabb mutatványa, egy minden irányban forgó körhinta. Karjai ugyanis kísértetiesen emlékeztettek egy hatalmas horogkeresztre, a náci szimbólum pedig tiltott az országban.

Sok külföldi munkás és sofőr van a bejrúti robbanás áldozatai között

Sok külföldi munkás és sofőr van a bejrúti robbanás áldozatai között

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Koronavírusos lett az Atlético Madrid két tagja

Koronavírusos lett az Atlético Madrid két tagja