szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összesen 24 szerbiai pályázat zárult le az elmúlt években, ebből 22-t nyert az üzleti kör.

Az elmúlt években kiírt 24 szerbiai közvilágítási pályázat közül 22-t nyert meg vagy az Elios szerbiai cége, vagy egy hozzá üzletileg kötődő cég, illetve konzorcium – idézi a szerb N1 riportját a 444.hu.

Arról, hogy versenytárs nélkül, vagy a konkurensek ajánlatának kizárása után nyertek az Elioshoz is kötődő cégek több szerbiai közvilágítási pályázaton, a Direkt36 írt tavaly. A BIRN balkáni oknyomozó hálózattal közös kutatásukból akkor úgy számoltak, hogy 2016 júliusától kezdődően 2019 júniusáig 15 lezárult pályázatból 12 nyertese volt köthető a magyar céghez. A megbízások egy részét a szerb kormánypárthoz kötődő cégekkel együttműködve szerezték meg.

Az N1 szintén a BIRN állapította most meg, hogy 

2019. júniusának vége óta 10 újabb tendergyőzelmet mutathat fel az Elioshoz kötődő üzleti kör.

Az viszont a 444.hu cikkéből nem derül ki, hogy az N1 mikortól számolta a tendereket, illetve miért lett egyel kevesebb azon közbeszerzések száma, amiken nem Elios-közeli szereplők dolgozhatnak.

A korábban Tiborcz István által vezetett, tulajdonolt cég (előbb az Elios elődje, majd az Elios) 2010. márciusában, a Fidesz közelgő kétharmados győzelme pillanataiban kezdte meg közvilágítási pályafutását – írtuk korábban. A cég a Lázár János vezette Hódmezővásárhellyel kötötte meg első szerződését a közvilágítás korszerűsítésére, a megbízást pedig sorra követte a többi. Összesen nagyjából 12 milliárd forintnyi uniós pénzből korszerűsítettek az önkormányzatok az Eliost megbízva. Az Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) 2017. végén készült jelentésben megállapította, a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült visszaélés gyanúja, 17 pályázatnál pedig a szervezet szerint szervezett csalási mechanizmust építettek ki. Emiatt 13 milliárd forint uniós pénz visszafizetését kezdeményezték. A jelentés részletei azóta sem nyilvánosak, emiatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) idén februárban beperelte az Európai Bizottságot.

Ha csak a végét nézzük, Orbán nem hazudott Tiborczról

Az nem igaz, hogy Tiborcz István korábbi cége ne kapott volna uniós pénzt, az viszont igen, hogy végül nem az Unió fizette a közvilágítás korszerűsítését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak

Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók

Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók