szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mind a négy vádlottat bíróság elé állították Minneapolisban pénteken.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Bíróság elé állították a George Floyd-ügy vádlottjait Minneapolisban. Derek Chauvint, a rendőrtisztet, aki május 25-én 8 perc 46 másodpercen keresztül térdelt a fekete férfi nyakán, szándékos emberöléssel vádolják, a többi rendőrrel, Thomas Lane-nel, J. Alexander Kuenggel és Thou Thaóval szemben pedig emberölésben való részvétel a vád.

A Guardian szerint bíróságon védőik külön tárgyalást kértek a vádlottak számára, mivel előtte korábban egymásra terhelő vallomásokat tettek. Ezzel szemben az ügyészek közös eljárást szeretnének, szerintük lehetetlen egymástól függetlenül értékelni a vádlottak tetteit.

A bíróság előtt közben tüntetők gyülekeztek.

A bíró egyelőre nem döntött ezekben a kérdésekben, a védelem egyik javaslatát elfogadva azonban levette az egyik ügyészt az esetről. A tárgyalás márciusban kezdődhet.

Ami viszont nem változott, az a vádlottak egymásra mutogatása:

Lane és Kueng védőnek álláspontja szerint, védenceik újoncok voltak, és csak követték Chauvin utasításait. Thao ügyvédje pedig azt mondta, védence a többiektől függetlenül cselekedett, csak a helyszínt biztosította, és a járókelőkre figyelt, amíg társai lefogták Floydot.

Chauvin ügyvédje, szerint az ügyészeknek bizonyítaniuk kellene, hogy Chauvin szándékosan ölte meg Floydot, illetve szerinte a többiek igenis tisztában voltak Chauvin szándékával.

Chauvin most először jelent meg a nyilvánosság előtt az eset óta, a beszámolók szerint a korábbi videós meghallgatásokkal ellentétben ezúttal nem narancssárga rabruhát, hanem szürke öltönyt viselt, amikor pedig megérkezett, rá sem nézett egykori kollégáira.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mentőcsomaggal segítené a turisztikai vállalkozásokat a főváros

Mentőcsomaggal segítené a turisztikai vállalkozásokat a főváros

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket

RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket