szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idegengyűlölő párt korábban a törvényhozás harmadik legerősebb ereje volt, a legutóbbi választásokon viszont még a parlamentbe sem jutott be.

Október elején egy háromtagú bírói testület bűnszövetkezetnek minősítette a neonáci, antiszemita, idegengyűlölő Arany Hajnal nevű szervezetet Görögországban, és úgy döntött, a képviselők nem várhatják ki szabadlábon az ügyükben benyújtott fellebbezés végeredményét, amely évekig elhúzódhat.

A bírók megállapították, hogy az Arany Hajnal vezetői és tagjai előre megfontolt szándékkal követték el a menekültek és baloldaliak elleni erőszakos cselekedeteiket, ezért gyilkosságért, gyilkossági kísérletért, súlyos testi sértésért, illegális fegyverbirtoklásért több tucat embert bűnösnek találtak.

Az athéni büntetőbíróság csütörtökön elutasította a párt vezetőjére és több tagjára kiszabott letöltendő börtönbüntetés felfüggesztésére vonatkozó kérelmet, ezzel megnyílhat az út az egykori párttagok letartóztatása előtt.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy a bírósági dokumentumok beérkezését követően azonnal letartóztatják az elítélteket.

Nikólaosz Mihaloliákoszra, az Arany Hajnal elnökére és a párt öt volt tagjára tizenhárom év börtönbüntetést szabtak ki bűnszövetkezet működtetése miatt. Egy másik párttársuk tíz évet kapott, míg az Arany Hajnal további tizenegy hívét öt és hét év közötti börtönbüntetéssel sújtották.

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Utolérte az igazságszolgáltatás a 2012-ben még a parlamentbe is bejutó neonáci görög Arany Hajnalt, amelyet egy athéni bíróság bűnszövetkezetnek minősített.

Az Arany Hajnal ügyében október 7-én született döntés, több mint öt évig húzódó tárgyalássorozatot követően. A törvényszék négy ügyet tárgyalt egybegyúrva: Pavlosz Füsszasz baloldali görög rapper meggyilkolását, migráns halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszövetkezetként való működés vádját. Az ügynek 68 vádlottja volt, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz, az Arany Hajnal vezetője, a párt 17 képviselője és több rendőrtiszt. A párt vezetői a per során következetesen tagadták az ellenük felhozott vádakat, és azt állították, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai.

Az Arany Hajnalt a kilencvenes évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik erejévé vált. Népszerűségét a gazdasági válságnak és idegengyűlölő szólamainak köszönhette. Eszméit a migránsokat, a szexuális kisebbségek tagjait és baloldali aktivistákat megfélemlítő csatlósain keresztül terjesztette. A párt és az utcai bűnbandák kapcsolatára Füsszasz meggyilkolását követően derült fény. A zenészt a nyílt utcán lincselték meg, halála nagy felzúdulást keltett Görögországban és a világon. Az Arany Hajnal népszerűsége a gyilkosság óta zuhanásszerűen csökkent, a tavalyi választásokon be sem jutott a parlamentbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bíróság elé kell állnia az Arany Hajnal vezetőségének

Bíróság elé kell állnia az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt vezetőjének és az előző parlamentben helyett kapott összes többi képviselőjének bűnszövetkezetben való részvételért - így döntött szerdán az ügyben illetékes görög bírói testület.

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros