Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Dmitro Kuleba arról beszélt, hogy nyitottak a problémák megoldására, a diplomácia ugyanis a hosszú távú célokról szól.

Az ukrán kormány továbbra is „mélyen csalódott” amiatt, hogy Budapest „nyíltan beavatkozott” az ország belső ügyeibe, mégis nyitott arra, hogy rendezze nézeteltéréseit Magyarországgal – közölte Dmitro Kuleba külügyminiszter az UrduPoint szerint.

A tárcavezető azt mondta, az eset „felháborító”, a diplomácia azonban a hosszú távú célokról szól. „Készen állunk arra, hogy előmozdítsuk a kapcsolatunkat Magyarországgal a meglévő problémák tisztázása érdekében. De csak akkor, ha ez kölcsönös tiszteleten és az országok nemzeti érdekének tiszteletben tartásán alapul” – jelentette ki sajtótájékoztatóján.

Az ukrán kormányt legutóbb az háborította fel, hogy az ottani önkormányzati választás előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat, de volt olyan politikus, aki a helyszínen buzdított erre.

Válaszul az ukrán külügy bekérette a magyar nagykövetet, majd kitiltott az országból két magyar kormánytagot. Erre reagálva Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegette meg Kijevet.

Orbánék pálfordulása is kellett ahhoz, hogy idáig fajult a viszony Ukrajnával

Jogos sérelmek, propaganda és Magyarország Moszkvához közeledése is kellett ahhoz, hogy elmérgesedjen viszonyunk keleti szomszédunkkal, amiben a Krím helyzete épp olyan fontos, mint a kárpátaljai magyaroké. Átnéztük, milyen lépésekkel jutottunk el idáig.

Hozzászólások