szerző:
Fekő Ádám
Tetszett a cikk?

A hétvégén a harmadik kör ment le, alig több, mint 80 ezer érdeklődővel. Politikai sikerként működött, de azt nem tudta eltakarni, hogy a miniszterelnök hetek óta párbajozik a gazdasági miniszterével.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bár az október első hétvégéjén tulajdonképpen egész Európa Szlovákiát nézte, hogy zavarja le minden negatív előjel ellenére is az első országos tesztelést, arról már jóval kevesebb szó esik, hogy például az elmúlt hétvégén már a harmadik kör zajlott le ebből. Persze azért, mert ez már nem is volt igazán országos: azon a 458 településen zajlottak a tesztek, ahol az előző körben egy százalék felett volt a fertőzés.

A probléma az, hogy ezúttal 2,09 százalékos fertőzést mutattak ki, viszont ez nem is biztos, hogy ez megbízható adat: összesen 83 ezer ember ment el tesztelni a hétvégén. A kormány szerint például nem mérvadó, az álláspontjuk szerint főleg olyanok mentek el, akik attól tartottak, elkapták a fertőzést.

Bár úgy tűnt, Szlovákia miniszterelnöke, Igor Matovic elkerülte a kormányválságot a vártnál sokkal sikeresebb országos tesztelés első körével, mostanra kiderült, hogy csak kicsit eltolta. Ugyanis nem csak az ellenzék, de a saját szövetségesei is egyre nyíltabban kritizálják, amiért még mindig ragaszkodik az országos teszteléshez: Magyarországról nézve szinte elképzelhetetlen, de a miniszterelnök nyíltan összebalhézott egy miniszterével.

A gazdasági miniszter, Richard Sulík már a koronavírus megjelenése óta a kevés korlátozás és célzott intézkedések pártján áll, míg Matovic a szigorú zárás mellett van, és persze az országos tesztelések mellett.

Bár a komoly népszerűségvesztést elszenvedett Matovic számára sikertörténet volt a tesztelés, hiszen az ország jóval több, mint fele elment rá, az azóta eltelt idő inkább szólt a kapkodásról, mint a sikerről: november elején arról döntöttek, hogy 16-tól visszaállítják a határellenőrzést, és csak negatív teszteredménnyel lehet belépni Szlovákiába, hogy aztán nem sokkal később arra módosuljon ez, hogy kötelező a 72 óránál nem régebbi teszt, de a határellenőrzéstől eltekintenek.

Közben kicsit újraindult az élet is az országban: moziba, színházba és templomba például már lehet menni maszkban, és a rendelkezésre álló hely maximum felét kihasználva, illetve nagyon korlátozottan edzeni és úszni is lehet. Az utóbbi kettőn a hírek szerint szintén összekapott a miniszterelnök és a gazdasági miniszter: Matovic azt akarta, hogy zárt térben sportolni csak negatív teszttel lehessen, de ez végül nem valósult meg, a miniszterelnök szerint Sulík torpedózta meg a tervet.

A vita odáig ment, hogy Matovic közölte Sulíkkal, ha ismertet vele egy kidolgozott járványügyi tervet, és bemutatja az országos tesztelés alternatíváját, ő átadja neki a stafétabotot. Már ez is meglepő, de az még inkább, hogy Sulík nem hátrált meg, és hétfőn valóban bemutatott egy tervet.

Ezt a tervet viszont Matovic nem vette komolyan: azt mondta Sulík “úgy viselkedik, mint egy kisgyerek”, a bemutatott tervezet pedig hol a csehországi óvintézkedésekből, hol az egészségügyi minisztérium anyagából van kiollózva.

Az már csak hab a tortán, hogy nem csak Sulík, hanem Marek Krajcí egészségügyi miniszter is előállt volna egy tervvel, de ez hamarabb kiszivárgott, hogy aztán ki is derüljön róla, hogy már nem aktuális, Matovic pedig egyenesen “gyerekes fércműnek” nevezte, ami egyenes út a pokolba.

A kormányon belüli repedéseket látva nem csoda, hogy éledezik szlovák ellenzék is: a bársonyos forradalom évfordulóján, november 17-én a gyülekezési tilalom ellenére is ezrek tüntettek Pozsonyban. A becslések 10-15 ezer emberről szóltak a parlament előtti téren, ahol a beszámolók szerint a kormány intézkedéseit ellenzőkkel kezdve a futballhuligánokon át minden réteg képviseltette magát. Ezen a tüntetésen megjelent az ország egykori miniszterelnöke, Robert Fico is, aki nyíltan bírálta Matovicék járványügyi intézkedéseit, és persze méltatta a saját korábbi kormányának eredményeit.

A feszült hangulat ellenére minden jel szerint nem hátrál meg Matovic: már be is jelentette, hogy december első hétvégéjén érkezik a tömeges tesztelés következő felvonása.

Matovic tervét a számok menthetik meg: hétfő reggel szeptember vége óta a legkedvezőbb számok érkeztek Szlovákiából: az 1773 tesztből 231 lett pozitív, ami 13 százalékos pozitivitás. Ez még mindig magasabb, mint a WHO által elfogadhatónak tartott 5 százalék, de egy héttel ezelőtt még 15-20 százalék között volt ez a szám. Elhunyt 22 ember, ez az adat egyelőre hozza az elmúlt hetek átlagát.

Szlovákiában PCR-teszttel (az országos verziók antigéntesztek, azokat külön vezetik, mert nem annyira megbízhatók) eddig 96 472 pozitív esetet regisztráltak, 693-an haltak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról