szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem tér vissza keddig Moszkvába a nemrég novicsokkal megmérgezett orosz ellenzéki politikus, akkor börtönbe kell vonulnia.

Ultimátumot intézett Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz hétfőn az orosz szövetségi börtönszolgálat – írja a Reuters. A felszólítás szerint a mérgezése óta Németországban lábadozó politikus vagy visszatér Oroszországba, ahol kedden Moszkvában jelentkezik, vagy börtönbe kell vonulnia.

Navalnijt 2014-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték lopás miatt. A politikus szerint koncepciós perben ítélték el. A felfüggesztett büntetés ideje idén december 30-án, vagyis szerdán járna le. A hatóságok szerint azonban minthogy Navalnij már nincsen kórházban, megsérti a felfüggesztés feltételeit azzal, ha nem jelentkezik.

Esélytelennek nevezte Navalnij sajtótitkára, Kira Jarmis, hogy a politikus időben Moszkvába érjen. Mint fogalmazott, ezt a börtönszolgálat is tudja, de utasítást kaptak a Kremltől, hogy követeljék a lehetetlent.

Alekszej Navalnijt augusztusban eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba, miután rosszul lett egy belföldi repülőgépjáraton. Néhány napra rá Németországba szállították gyógykezelésre. Az őt kezelő német orvosok szerint novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. A Kreml több ízben tagadta, hogy az orosz hatóságoknak köze lenne ehhez, azonban egy közel ötvenperces beszélgetés során a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy ügynöke nemrég részletesen beszámolt a mérgezés körülményeiről az őt álnéven felhívó Navalnijnak. Ljubov Szobolt, Navalnij ügyvédjélt ezzel összefüggésben két napig fogva tartották az orosz hatóságok, hétfőn engedték el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját