szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A civil szervezet mentőhajója 265 emberrel a fedélzetén napok óta keresett olyan kikötőt, ahol hajlandók fogadni őket.

Szombaton közölte Twitteren az Open Arms civil szervezet, hogy hajójuk 96 embert mentett ki a Földközi-tengeren. A menekültek mentését évek óta végző szervezet hajóját viszont annak ellenére sem engedték kikötni a hatóságok, hogy a frissen mentettekkel együtt már 265 ember volt a fedélzeten – írta meg az Euronews. A portál beszámolója szerint a hajó spanyol zászló alatt hajózik, múlt héten csütörtökön pedig 169 embert vett fel Lampedusa szigetéről. A hajó végül január 4-én köthetett ki Porto Empedocléban.

Az Open Arms hajóival nem először fordult ez elő, Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter ellen jelenleg is eljárás folyik azért, mert a szervezet egyik hajóját 2019 nyarán 21 napig nem engedte kikötni. Akkor a hajón „csak” 163 ember volt. A bevándorlást határozottan ellenző olasz politikus ellen a több vádat is emeltek: hivatali hatáskörrel való visszaélés, nemzetközi konvenciók megsértése, valamint a menekültek személyi szabadságának korlátozásával is megvádolták. Salvini több hajót sem engedett kikötni 2019-ben, akkor azt akarta elérni, hogy a menekültek csak akkor szállhassanak partra, ha az Európai Unió tagállamai előzetesen megegyeznek szétosztásukról.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!