szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit állami egészségügyi szolgálat szerint a második világháború óta nem tapasztalt közegészségügyi válságot él át Nagy-Britannia.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 45 533 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal Nagy-Britanniában. Az összesítés szerint ismét 1200-nál több halálos áldozata volt egy nap alatt a koronavírus-járványnak az országban.

A múlt héten szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki országszerte. Kedd ugyanakkor a második olyan nap egymás után, amikor ennél jóval kevesebb, 45 ezer körüli új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki tesztekkel.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy elindult egy lefelé tartó folyamat, de szinte biztos, hogy ez még nem a december 8-án kezdődött oltási kampány eredménye; sokkal valószínűbb, hogy a karácsonyi időszak előtt érvénybe léptetett szigorúbb korlátozások kezdik éreztetni hatásukat.

A kedden zárult egy hétben 389 572 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. Ez 2043-mal, 0,5 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - kedden 1243 páciens halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben.Ennél magasabb napi halálozási számot csak múlt pénteken mértek: akkor 1325-en haltak meg.

A pénteki halálozási adat volt a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

Vin Diwakar, az NHS londoni orvosigazgatója a Downing Streeten tartott kedd esti sajtóértekezleten elmondta: november elején az állami egészségügyi szolgálat londoni kórházaiban ezer pácienst kezeltek Covid-19 betegséggel. Számuk karácsony első napján már négyezer volt, jelenleg csaknem 8 ezren vannak a londoni kórházakban a koronavírus okozta betegség miatt.

Diwakar professzor kijelentette: a koronavírus-járvány a második világháború óta a legsúlyosabb nagy-britanniai közegészségügyi válsághelyzet.

Priti Patel belügyminiszter a kedd esti tájékoztatón ugyanakkor elmondta, hogy meghaladta a 2,8 milliót a koronavírus elleni vakcinákkal beoltottak száma. Patel ismertetése szerint az oltóanyag első dózisában keddig 2 431 648-an részesültek, és 412 167-en már a második adagot is megkapták.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy a négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportból február 15-ig mindenki megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. E terv alapján a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bihari Ádám Itthon

Mit tudunk eddig a koronavírus új, brit mutációjáról?

A koronavírus új mutációja – amely miatt lezárták egész Nagy-Britanniát – jóval ragadósabban kapcsolódik az emberi testben lévő receptorokhoz, ezért egyrészt jobban fertőz, mint az előző változat, másrészt éppen ezért fertőzi meg könnyebben a gyerekeket is.

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal