Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök igazi és egyedülálló reformer volt, nem tudnék a világtörténelemben más példát mondani arra, hogy valaki ilyen világméretű, pozitív reformot hajtott volna végre, méghozzá vér nélkül – véli Zolcer János, a 'Gorbacsov titkai – az ember, aki megváltoztatta a világot' című könyv szerzője. A Kossuth könyvkiadónál megjelent mű egy húsz éves barátság eredménye.

hvg.hu: Hogyan kezdődött a barátság?

Z. J.: 2000-ben ismertem meg Gorbacsovot. Televíziós producer vagyok, akkor éppen Münchenben éltem és egy sorozatot készítettünk „Secrets of power” címmel és felkértem őt arra, legyen a projekt prezentátora. A sorozat abból állt, hogy felkerestük a világ élő nagy politikusait, például az idősebb George Bush egykori amerikai elnököt és Helmut Kohl volt német kancellárt. Mindegyikükkel több hetet töltöttünk el, a Bush-családnál például négy hetet laktunk és eközben Gorbacsov és Bush előttünk beszélgetett egymással életük közös pontjairól, így a kulisszatitkokról is.

Így indult a kapcsolat, és bár a sorozat három év után véget ért, a barátság megmaradt. Beszélek oroszul, folyamatosan ápoltuk a kapcsolatot, többször találkoztunk Münchenben és Budapesten, és elvitt a szülőfalujába és a dácsájára is. Ebből született ez a 35 történetet tartalmazó 430 oldalas hibrid könyv, amelynek 250 lábjegyzete QR-kód segítségével megnyitható.

hvg.hu: Milyennek ismerte meg a volt szovjet államfőt?

Z. J.: Bizonyítékokkal állítom és írom le a könyvben, hogy ha ő nincs, akkor 1989 nyarán Nicolae Ceausescu román vezető megtámadta volna Magyarországot. Erről konkrét terv is készült, Erich Honeckerrel Gustav Husakkal és Todor Zsivkovval együtt dolgozták ki és végül letették a Varsói Szerződés egyik tárgyalásán az asztalra. Ezt a Gorbacsovtól és a Németh Miklóstól tudom, ha Gorbacsov nem mond nemet, akkor már másnap készek lettek volna bevonulni.

Ő volt az a ki megszüntette a hidegháborút és ő adott lehetőséget arra, hogy a többi ország, köztük Magyarország azt tegye, amit akar, mert többször is megerősítette, Moszkva többet nem szól bele a többi ország dolgaiba. Nem tudom, ki hajtott végre még ilyen világméretű reformokat úgy, hogy ezért közben semmit sem tett a zsebébe, s amikor lemondott a hivataláról akkor két dollár lett a nyugdíja.   

hvg.hu: És hogyan látja magát Gorbacsov, hiszen megoszlanak róla a vélemények: Nyugaton hősként tisztelik, az egykori Szovjetunió tagországaiban pedig sokan a szövetségi állam sírásójának tartják őt.

Z. J.: Tényleges nagy reformer volt, nem véletlenül kapott Nobel-békedíjat és sok európai kitüntetést. Ő engedte ki a változások szellemét a palackból és ezzel rengeteg probléma is a felszínre került. Amikor hatalmon volt, tényleg elért egy olyan ponthoz, hogy felismerte, tovább így nem lehet élni, s ekkor megteremtette a változások előfeltételeit.

A domogyedovói repülőtéren voltunk egyszer és a teát áruló néni azt mondta, neki nem adok, mert szétverte az országot. Ezt sokan vetik most is a szemére, de megvan erre is a válasza. „Mit is zúztam szét? Azt, amit több millió ember élete árán összetákoltak? És tényleg szétvertem? Nem. Inkább visszaadtam a magyaroknak, ami a magyaroké, a litvánoknak, ami a litvánoké és a kirgizeknek, ami a kirgizeké. Ez az állam nélkülem is szétesett volna előbb-utóbb”.

Boldog reformerek persze nincsenek, természetes, hogy szomorú. Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna, hiszen a legtöbb szovjet vezető haláláig volt hivatalában. Elárulták őt, elsősorban Jelcin de Vlagyimir Putyin is.

hvg.hu: Említette a jelenlegi orosz államfőt, mi a véleménye Gorbacsovnak az oroszországi folyamatokról?

Z. J.: Gorbacsov is, mint a többi orosz patrióta, amíg lehetett addig védte és most is védi Oroszországot. Azt is látja ugyanakkor, hogy amit Putyin csinál az nem az ő reformpolitikájának a folytatása. Támadják is őt az állami tévében és azzal vádolják, hogy egy olyan gyáva parasztfiú, akinek inkább a falujában kellett volna maradnia. Gorbacsov azt is elmondta, hogy kétszer is felhívta telefonon Putyint, ám az orosz elnök egyszer sem hívta őt vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával