szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fellebezni akart egy demonstráció betiltása miatt, ezért foghatták el Rihor Kasztuszjeut.

A fehérorosz hatóságok őrizetbe vették a legrégebbi ellenzéki párt vezetőjét, Rihor Kasztuszjeut – közölte kedden a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Az őrizetbe vételről a politikus megbízottja, Dmitro Antoncsik tájékoztatott a Facebookon. Szerinte Kasztuszjeut, a Fehérorosz Nemzeti Front (BNF) vezetőjét hétfő este vették őrizetbe, majd a nemzetbiztonsági szolgálat (KGB) minszki fogdájába szállították.

Az őrizetbe vétel oka nem ismert, a hatóságok nem adtak róla tájékoztatást.

A történtekkel összefüggésben arról írt a Ria Novosztyi, hogy a hatóságok nem engedélyezték a nemzeti ünnepre, március 25-re tervezett ellenzéki felvonulást, Kasztuszjeu pedig azt tervezte, hogy fellebbez a döntés ellen. Ivan Tertelj, a KGB főnöke ezután arra figyelmeztetett, hogy keményen fellépnek „az ország megingatására irányuló” bármilyen kísérlet ellen.

A BNF 1993-ban alakult. Az öt évvel korábban létrejött, az ország függetlenségéért és a demokratikus átalakulásért küzdő Újjászületés nevű mozgalomból nőtte ki magát párttá. Kasztuszeju 2017 óta vezette a BNF-et, és 2010-ben indult az elnökválasztáson.

Terroristának nyilvánította a fehérorosz KGB az ellenzék két vezetőjét

A fehérorosz Állambiztonsági Szolgálat azzal állt elő, hogy merényletet készítettek elő ellenzékiek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!