szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szóvivője jelentette be Twitteren, hogy beoltották a német kancellárt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megkapta az első koronavírus elleni védőoltást Angela Merkel, akit az AstraZeneca vakcinájával oltottak be – derült ki Steffen Seibert szóvivő Twitter-bejegyzéséből.

Merkel köszönetet mondott mindekinek, aki részt vesz az oltási kampányban, és akit már beoltottak. Az oltás a kulcsa a világjárvány legyőzésének – írta.

A dw.com szerint az oltást Merkel Berlinben kapta meg az egykori Tempelhof reptéren kialakított oltóponton.

Nem Angela Merkel az egyetlen német politikus, aki AstraZenecát kap: Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök is ilyen oltóanyagot kapott április elején.

Az AstraZenecáról április első hetében jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy valóban lehet összefüggés az oltóanyag és a nagyon kis számú, véralvadással kapcsolatos eset között. Ugyanakkor továbbra is ajánlják az AstraZeneca-oltások használatát, mivel annak előnyei jóval meghaladják a hátrányait.

Az állandó oltási bizottság (STIKO) ajánlására Németországban úgy döntöttek március végén, hogy a 60 éven felüliekre korlátozzák (Merkel 67 éves) az AstraZeneca-féle védőoltások használatát. A testület azért javasolta a változtatást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatással, agyi vérrögképződéssel járhat.

Második oltásként sem adnak AstraZenecát a 60 év alattiaknak Németországban

Pfizert vagy Modernát kaphatnak azok, akiket első körben Astrazenecával oltottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!