szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel újabb ülést hívott össze szerdára.

A Hamász kész szembenézni a Gázai övezet elleni fokozott izraeli légicsapásokkal – jelentette ki az iszlamista szervezet vezetője egy televíziós interjúban.

Ha Izrael a konfliktus kiszélesedését akarja, az ellenállás készen áll erre, és arra is készen állunk, ha (Izrael) le akarja állítani

– közölte Iszmáil Haníje, aki felszólította az izraeli rendvédelmi erőket, hogy vonuljanak ki a jeruzsálemi Mecsetek teréről, ahol napok óta erőszakos összetűzések vannak a rendőrök és a palesztin tüntetők között.

Jeruzsálem-nap: Reggel kőzápor és könnygáz, este megindult a rakétázás is

Pont a világ egyik legátoltottabb részén indulhat újra a fegyveres konfliktus.

Benjámin Netanjahu izraeli ügyvivő miniszterelnök kedd este kijelentette, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezetek nagy árat fizetnek majd az Izrael elleni legutóbbi támadásokért. Aviv Kohávi izraeli vezérkari főnök pedig közölte, hogy Izrael kész folytatni – és szükség esetén kiszélesíteni – a Falak Őre fedőnevű műveletet.

Az izraeli hadsereg már 500 célpontot támadott a Gázai övezetben hétfő óta, és több tucatnyi terroristát ölt meg

– mondta a tábornok, aki eltökéltségét hangoztatta, hogy kemény csapást mérnek az iszlamista szervezetekre.

A leghevesebb rakétatámadást kedd este hajtották végre a tel-avivi agglomeráció ellen, legalább egy ember életét vesztette. A Zaka humanitárius szervezet szerint a nő, aki életét vesztette, egy rakéta becsapódásakor halt meg Risón Lecijónban. Tel-Avivban kedd este több ízben is heves robannásokat lehetett hallani.

Palesztin rakétatámadás érte az Eilat-Askelón kőolajvezetéket is – jelentette a Kan izraeli rádió, amely szerint a Gázai övezetből kilőtt rakéta megrongálta a létesítményt. Videofelvételeken látni lehetett, hogy hatalmas tűz keletkezett a vezetékben és az egyik kőolajtárolóban.

A rádió szerint több izraeli településen, így az észak-izraeli Arara városban rendbontások voltak. Palesztinok eltorlaszolták az utcákat, gumiabroncsokat és szeméttárolókat gyújtottak fel. A közösségi oldalakon megjelent felvételek szerint Jeruzsálemben is újabb zavargások voltak.

Erőszakos tüntetések és gyújtogatások voltak több vegyes, zsidók és arabok lakta városban. Akkóban felgyújtottak egy szállodát, Lodban pedig harminc autót és legalább két zsinagógát tiltakozó arab fiatalok. Jaír Ravivó, a város polgármestere polgárháborús állapotokról számolt be a katonai rádióban, ahová a katonai határrendészet egységeit vezénylik a rend helyreállítására.

Kedden átmenetileg leállították a tel-avivi Ben Gurion repülőtér forgalmát is, a gépeket Ciprusra irányították át. Az esti órákban viszont ismét engedélyezték a leszállásokat és felszállásokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel újabb ülést hívott össze szerdára az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán

– közölték kedden diplomaták. Az újabb, zárt ajtók mögött tartandó ülést Tunézia, Norvégia és Kína kérésére hívták össze. Az első, Tunisz által kezdeményezett ülésen nem született határozat, mert az Egyesült Államok vonakodott „ebben a szakaszban” bármilyen szöveget elfogadni.

Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti közvetítője figyelmeztetett: Izrael és a Hamász háború felé halad. A diplomata felszólította a feleket, haladéktalanul vessenek véget az összecsapásoknak. Twitter-üzenetében azt írta:

Egy gázai háború pusztító lenne, és az egyszerű emberek fizetnék meg az árát.

A rakétaháború hétfő este a Hamász Izrael elleni támadásával kezdődött, amelyre az izraeli hadsereg légicsapásokkal válaszolt.

Több mint 150 rakétát lőttek ki Izrael felé

A szerkezetek közül több tucatot elhárítottak a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer ellenrakétái.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!