Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

Mi a gond a vitanappal, cöfike? Hát nem az volt a cél, hogy beszéljük meg a halálbüntetést? Addig se veszik észre, hogy kilopjuk a szemüket. Se itt, se ott.

Magyarország egy komoly ország. Vannak komolytalan országok, ezeknek a böszmeségeiről nem tartanak vitanapot az Európai Parlamentben.

Komoly ország komolyan reagál egy efféle kihívásra is. Nemhogy nem ijed meg a vitától, hanem még előtte leoldja a láncról a törpebulldogját, és az jól megugatja az okvetetlenkedőket. Nyomást gyakorol, sőt kénytelen lesz nyomást gyakorolni! Tekintve, hogy a CÖF manapság még egy hazai békemenetbe sem mer belevágni, egész vicces elképzelni, ahogy ezek a figurák nyomkodják az uniót, annak meg még csak nem is viszket.

Az már nem vicces, amit ezért a bohóckodásért zsebre tesznek.

Az éles vakkantásokból az a gondolat hámozható ki, hogy Strasbourgban csak ne vitázzanak Magyarországról, vagy ha mégis, akkor tegyék hozzá az eredményeinket is. Meg esetleg a nehéz gyermekkorunkat.

A felháborodott cöfögés egyébként nehezen érthető. Az EP két ügyet kíván megvitatni: egyrészt a halálbüntetés felvetését, másrészt a menekültek elleni hecckampányt, beleértve a nemzeti konzultáció kérdéseit. Hol itt a gond?

A halálbüntiről maga Orbán Viktor mondta, hogy egyrészt nem kívánja bevezetni, másrészt viszont napirenden óhajtja tartani. Hát annál napirendebben tartás el se képzelhető, mint hogy megbeszéli az unió parlamentje. A legszebb álma teljesül kedden. Ebbe a műsorba önként jelentkezett. Esetleg visszafelé kanyarodhatna egyet a Vatikánba, és megmondhatná a napirendet a pápának is, aztán már csak meg kell ünnepelni a sikert.

És a nemzeti konzultáció megvitatásával mi a baj? Hát szégyellni kell azt? Nyilván nem: ha úgy gondolná a kormányunk, hogy nem tökéletes, ahogy van, akkor nem küldte volna el nyolcmillió magyarnak, hiszen előttük sem akar szégyenben maradni. Igenis fontos kérdések ezek, a módszertanuk meg unortodox, mert mi csavaros észjárású nemzet vagyunk.

Aki hazudik, az lop

Bájos, ahogy méltatlankodnak: nyilvánvalóan indiszkréciónak élik meg, hogy a belpiacos parasztvakítást kihallgatták a külföldi kémek, és most belekérdeznek. Biztos a civilek, azok súgták meg nekik, hogy mi van a kérdőíven. Vagy az Echelon-rendszerrel szimatolták ki!

Mellesleg fölösleges félteni Orbán Viktort egy ilyen vitától. Az Európai Unió éppen most főzte ki remek tervét a menekültprobléma kezelésére: kilőnék a hajókat a megélhetési bevándorlók alól. Persze precízen és vigyázva, nehogy ártatlanoknak essen bajuk, hanem az ártatlanok hajó híján várják csak be szépen az Iszlám Államot, addig meg foglalják el magukat. Ehhez képest a letartóztatás és a munkatábor nemcsak humánus, de távlatos stratégia is.

Mindezzel a kötekedéssel az EP csak eltereli a figyelmet a valódi problémákról – teszi hozzá a CÖF, és ebben, lássuk be, van igazságuk. Volna mit beszélni Magyarországról, de nagyon a felszínen korcsolyázik, aki pont ezen a két politikai terméken akad fenn.

Hiszen Orbán Viktor csak menekül, és ezeket a blöfföket dobálja maga mögé, hogy feltartsa az üldözőket. A lényeg számára nem ez, hanem a kisvasútja a kertjében, amit szeretne kifizettetni Európával. És a többi kincs, amibe szintén beleforgatta gond nélkül az unió pénzét, amíg azok ugyanígy a színpadi füsttel voltak elfoglalva.

Itthon már terjeng a lopás bűze. Odakint még mindig csak az látszik, amivel takargatni próbálja. Azt könnyebben fogja megvédeni, fel is vállalhatja büszkén, még talán barátokat is szerez vele. Aztán hazajön, dob pár milliárdot a kutyusnak, és leül a miniszterével szokás szerint, eldönteni, hogy melyik közbeszerzéseket nyerje a veje, és melyiket a többi családtag. Az unió meg fizet, mint egy hülye, részeg katonatiszt. Nagyokat röhögnek, kitalálnak valami újabb bunkóságot, hadd játsszon vele, aki akar, aztán együtt nézegetik a jachtkatalógust.

A hajót kellene kilőni alóluk. De legalábbis napirenden tartani a kérdést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!