szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha a lángok elérik a hajó tartályaiban lévő, több millió liter üzemanyagot, felbecsülhetetlen kár keletkezhet a helyi ökoszisztémában.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Második napja tombolnak a lángok a San Diegó-i flottatámaszponton kigyulladt amerikai hadihajón, és a tűz a hatóságok szerint környezeti katasztrófával fenyeget, ha a lángok elérik a hajó tartályaiban lévő 3,7 millió liter üzemanyagot.

Tengerészek százai küzdenek azért, hogy a lángokat távol tartsák a Bonhomme Richard helikopterhordozó hajó olajtartályaitól, miközben a parti őrség máris felbérelt egy olajtakarító csapatot, hogy készen álljanak, ha olaj ömlene a tengerbe. Emellett egy tengeri mérföldes körzetben megtiltottak minden vízi és légi forgalmat.

Philip Sobeck ellentengernagy helyi idő szerint hétfőn késő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a tűzben összeomlott a hajótorony és a parancsnoki híd is végveszélyben van, és hogy a tüzet csak két fedélzeti szint választja el a hajó üzemanyagtartályaitól.

Lawrence Brennan nyugállományú hajóparancsnok, a New York-i Fordham Egyetem nemzetközi tengerjogi professzora az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, ha a tűz miatt összeomlik a hajótest, és az üzemanyag a San Diegó-i öbölbe ömlik, akkor a hadiflotta egy nagyszabású, több milliárd dolláros kárt okozó környezeti szennyezés felelősévé válik.

A kár pedig óriási lehet: a 2010-es Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa után például nemrég mutattak rá a kutatók, hogy a halak szervezetében még a katasztrófa után 5-6 évvel is ki tudtak mutatni káros vegyületeket, és hogy akár 100 évbe is telhet, mire helyreáll a helyi ökoszisztéma.

Orbán elleni csodafegyvert talált az ellenzék?

Orbán elleni csodafegyvert talált az ellenzék?

Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére

Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére

Kidobták a Google és az Apple appboltjából a Fortnite-ot

Kidobták a Google és az Apple appboltjából a Fortnite-ot