szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Óriási a kár a világ leggazdagabb élővilágú térségében.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Tavaly óta megháromszorozódott a világ legnagyobb mocsaras területén, a dél-amerikai Pantanalban pusztító erdőtüzek száma – írta a BBC News. Az év első felében, januártól július 23-ig több mint háromezer erdőtüzet regisztrált a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe), ami az előző évhez képest 201 százalékos növekedést jelent.

A Pantanal mocsárvilága Brazília, Paraguay és Bolívia területén fekszik, ez a világ egyik leggazdagabb élővilágú térsége. A 140-160 ezer négyzetkilométernyi vizenyős területen fajok ezrei élnek a jaguártól a hangyászokon át a költözőmadarakig.

Idén már 3682 tüzet észleltek, ami az eddigi legnagyobb szám 1998 óta, amikor a tűzesetek regisztrációja kezdődött.

2018 azonos időszakában a térségben 277 tüzet regisztráltak.

A szomszédos Amazonas-vidékén az idei június volt a legrosszabb az erdőtüzek szempontjából az elmúlt 13 évre visszatekintve.

A Pantanal Observatory környezetvédelmi hálózat tagjai szerint a tüzek komoly károkat okoznak: a gazdasági károkon kívül a biodiverzitást is veszélyeztetik és a lakosság egészségét is károsítják. A szervezet szerint két nap alatt 7000 hektár égett le.

A száraz évszakokban gyakran keletkeznek erdőtüzek Brazíliában, de jelentős erdőterületeket égetnek fel az illegális erdőirtások során is.

A Pantanal bolíviai területén a lángok megfékezését a koronavírus-járvány is hátráltatja, mivel sokkal kevesebben tudják felvenni a harcot a lángokkal – mondták el helyi természetvédők.

Brazília területén a tűz tavaly 50 ezer hektáron pusztított.

Jelenleg szintén erdőtüzek pusztítanak Portugáliában, Görögországban és a tavaly év végén kezdődő ausztrál bozót- és erdőtüzek szintén óriási pusztítást végeztek a helyi élővilágban.

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás

Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás