szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hőmérséklet és a szén-dioxid-szint emelkedése miatt számos faj populációja csökken, eközben azonban túlszaporodhatnak az algák.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az, hogy melegedik az óceánok vize, drasztikusan felforgatja a tengeri táplálékláncokat: számos faj akár el is tűnhet, eközben pedig túlszaporodhatnak a mérgező algák – erre jutottak az ausztrál Adelaide egyetem kutatói. A tanulmányuk a Science szaklapban jelent meg.

A kutatók az egyik helyi öböl élővilágát reprodukálták egy 1800 literes medencében: hínárt, kagylókat, rákokat, baktériumokat és halakat is telepítettek ebbe. A medencét több részre osztották, és különböző mértékben emelték ezek hőmérsékletét és szén-dioxid-szintjét.

Majd hat hónap után megnézték, mi történt az élőlényekkel a változó körülmények közepette.

„Rosszul nézett ki” – összegezte a látottakat Ivan Nagelkerken, a kutatás vezetője a Guardiannek.

A kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a vízinövényeknek és az algáknak bár kedveznek a megváltozott körülmények, más fajok, például gerinctelenek számára már nem megfelelők. Az algák ráadásul számos fajra mérgezőek.

Az egészséges tengeri tápláléklánc piramis alakú: legfelül kapnak helyet kisebb számban a ragadozó fajok, míg alul rengeteg mikroorganizmus található. Azonban, ha a piramis alján lévő élőlények – amelyek táplálékul szolgálnak a felettük lévőknek – száma csökken, az hatással van a teljes piramisra. A halpopuláció csökkenése pedig nehéz helyzetbe hozza a halászatból élő, és a kifogott halakat fogyasztó helyi közösségeket is.

A tudós azt is hozzátette, hogy persze a fajok túlélése a való világban azon is múlik, hogy egyes fajok arrébb tudnak-e költözni egy hűvösebb vizű területre, erre azonban nem minden fajnak lesz lehetősége.

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra

Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra

Változik a Shazam, jönnek a YouTube-linkek

Változik a Shazam, jönnek a YouTube-linkek