szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nemzetközi kutatás arra figyelmeztet, hogy a világon ötből két növényfaj eltűnőben van a környezetpusztítás miatt.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A WWF nemrég mutatta be az idei Élő Bolygó jelentését: ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy az 1970 és 2016 között megfigyelt emlősök, madarak, kétéltűek, hüllők és halak populációi átlagosan 68 százalékkal zsugorodtak. A növények sincsenek azonban sokkal jobb helyzetben.

„Növények és gombák nélkül nem élnénk túl” – szögezte le a Guardian hasábjain Alexandre Antonelli, a Kew-i királyi botanikus kert munkatársa, a kutatás egyik vezetője. A kutatásban 42 ország több mint 200 tudósa vett részt.

A tudósok a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szereplő, kihalás közelében lévő fajokat vizsgálták meg és a mesterséges intelligenciát is segítségül hívták a kevésbé ismert területen lévő növények felderítéséhez.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet:

versenyt futnak az idővel, hogy azelőtt felfedezzenek új növényfajokat, hogy azok kihalnának.

Az új fajok pedig azért különösen fontosak, mert elengedhetetlen szerepet töltenek be az élelmezésben, a gyógyászatban és a bioüzemanyagok terén is.

Csak 2019-ben több mint 4000 új növény- és gombafajt fedeztek fel – ezek között van olyan, a spenóttal rokon faj is, amelyik például rendkívül ellenálló és olyanokat is, amik hatásos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek vagy éppen gyógyítják a maláriát – így azért aggódnak a kutatók, hogy a mértéktelen környezetpusztítás miatt kipusztulnak olyan növények, amelyek akár a koronavírusra, akár más, világjárványokra gyógyírt jelenthetnének a jövőben.

Egy 2016-os nagyszabású kutatás még „csak” minden ötödik növényfaj eltűnését jósolta meg, a mostani szerint azonban jóval nagyobb lehet a baj. Az okok elsősorban a környezetpusztítás, a természetes élőhelyek mezőgazdasági hasznosítása, a vadon termő növények túlzott betakarítása, az invazív fajok megjelenése, a szennyezés – és leginkább a klímaváltozás.

A jelentés ugyanakkor arra is rávilágított, hogy az ismert növényfajok közül meglepően kevésre támaszkodik az élelmezés, ami még sérülékenyebbé teszi az élelmezésbiztonságot. A jó hír azonban az, hogy még van 7000 növény, ami ehető és ezek közül több is olyan, ami vélhetően fel tudja venni a kesztyűt a klímaváltozás hatásaival szemben.

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Tusk: Orbán korcs demokráciát épít

Tusk: Orbán korcs demokráciát épít

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák