szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tudósok szerint aránylag kis változtatásoknak köszönhetően is hamar, sokat erősödhet a városi gyerekek immunendszere.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Már egy hónapon belül jelentősen erősödik azoknak a gyerekeknek az immunrendszere, akik például kavicsos udvarok helyett zöldebb területeken, például erdők közelében kezdenek el játszani – számol be egy új, finn kutatás eredményéről a Guardian. A tudósok szerint elsősorban az játszik szerepet abban, hogy erősebb a kint játszó gyerekek immunrendszere, hogy többféle baktérium lesz a bőrükön és a beleikben.

A zöldterületek és a gyerekek egészsége, fejlődése jó ideje foglalkoztatja a tudósokat: nemrég például arra az eredményre jutottak kutatók, hogy a zöldövezetekben felnőtt gyerekek IQ-ja magasabb, és magatartászavar is kisebb valószínűséggel fordul elő náluk, mint azoknál, akik például városközpontokban nevelkednek.

A tudósok a korábban „csupasz” játszótereken helyeztek ki törpecserjéket, áfonyabokrokat, fűféléket és mohákat és arra bátorították a gyerekeket, hogy játsszanak a növényekkel és a földdel. A gyerekek egyébként átlagosan napi 90 percet töltöttek kint. 28 nap elteltével már a harmadával nőtt a bélrendszerükben a baktériumok száma, és a vérvizsgálat során is arra jutottak, hogy jelentősen megnőtt a gyerekek szervezetében a gyulladásokat csökkentő fehérjék és a szervezet immunválaszáért felelős T-sejtek száma is.  

Az immunrendszer erőssége és a természet közötti összefüggést azért kezdték el kutatni a tudósok, mert egyre több az autoimmun megbetegedés a gyerekek körében, amikor is a szervezet magát támadja: ilyen az asztma, az ekcéma és az 1-es típusú cukorbetegség is. A kiváltó okok egyik legelterjedtebb magyarázata az ún. higiénia hipotézis: a tudósok úgy vélik, hogy manapság sokkal „tisztább” környezetben nőnek fel a gyerekek, mint régebben, kevesebb baktériummal találkoznak, ami miatt gyengébb lesz az immunrendszerük és hajlamosabb a rendellenességre.

Bár már korábban is tudni vélték a környezet és az immunrendszer közötti összefüggést, ez az első olyan kísérlet, amelyben ezt bizonyítani is tudták. A tudósok meglepődtek azon, hogy a kísérlet során milyen rövid idő alatt milyen jelentős változást tudtak megfigyelni, és azt is kihangsúlyozták, hogy a városi környezetben élő gyerek esetében akár kis változások (zöldítés) révén is sokat erősödhet az immunrendszerük.

Hatalmas katonai tábort épít Oroszország az ukrán határnál, állítják orosz függetlenek

Hatalmas katonai tábort épít Oroszország az ukrán határnál, állítják orosz függetlenek

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen