szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokan nem tudják, hogy 1 kilogrammnyi megtermelt gomba mellett 3 kiló hulladék is keletkezik: ennek a hasznosítására találtak most megoldást holland szakértők.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A gombatermesztés során rengeteg melléktermék, például szalma, trágya és tőzeg is keletkezik, amit eddig nem tudtak igazán hasznosítani. Ez az Európai Unióban a becslések szerint körülbelül 3 milliárd kilogrammnyi hulladékot tesz ki évente. Holland kutatók azonban azzal kísérleteznek, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre ebből a hulladékból – írta a Phys.org.

Erre azért is szükség van, mert minden megtermelt kilónyi gombára háromszor annyi hulladék jut. Bár ennek a hulladéknak magas a szervesanyagtartalma, és így komposztálni lehet, azonban a magas víztartalom miatt nehéz (és így költséges) a szállítása.

A holland BioDetection Systems szakértői azonban megoldást találtak erre. A cégnél egyébként azzal foglalkoznak, hogy a gombák kalapjaiból, vagy az eldeformálódott gombákból kinyerik az értékes anyagokat.

Ebből a gombatermesztés során keletkező hulladékból vonják ki a szakértők például a fehérjét, a szénhidrátot, a zsírt és a kitint. A céljuk pedig, hogy ezekből a kivonatokból új termékeket hozzanak létre, így élelmiszereket, kozmetikumokat vagy éppen bioműanyagot.

Vegán burgert és ehető, folyékony fehérjegélt, valamint természetes műtrágyát már elő tudtak így állítani.

Számításaik szerint az újfajta módszerekkel és a létrehozott új termékekkel az eddigi 40 százalékára tudják csökkenteni a gombatermesztés során keletkező hulladékot.

hvg.hu Zhvg

Narancslevet öntünk az óceánba a lebomló műanyagokkal

Zavaros a biológiailag lebomló műanyagok meghatározása és az is, mit csinálhatunk velük használat után: mennyire nyújtanak megoldást a műanyagproblémára a bio alapú és a komposztálható alternatívák, ha ugyanúgy egyszer használatos termékek készülnek belőlük?

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Kórházban töltötte a karácsonyt, most az ápolók segítségével megkérte a barátnője kezét

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát