szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy új kutatás szerint ha az EU el szeretné érni a klímacélokat, akkor a villamosenergia-hálózatokat kellene fejlesztenie, és ennek a költségei is jelentősen csökkenthetők, ha figyelembe veszik a helyi megújuló energiaforrásokat.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Nem kellene egyáltalán fejleszteni a gázinfrastruktúrát az Európai Unióban, egyrészt, mert a jelenlegi kapacitások sem kihasználtak, másrészt egyre csökken az igény a földgázra, 2050-re pedig teljesen el fog laposodni – állapította meg az Artelys, egy energiaügyekkel foglalkozó agytröszt, amely egy új jelentésben azokat a lehetőségeket vizsgálta meg, hogy az EU-nak milyen energetikai hálózatokat kellene támogatnia, hogy a hőmérséklet-emelkedést 1,5 fok alatt tudják tartani.

Nagyon eltérőek a vélemények arról, hogy reálisan milyen erőforrásokra tudna és kellene támaszkodnia az EU-nak ahhoz, hogy globálisan 1,5 fok alatt tudják tartani a hőmérséklet-emelkedést, amennyiben szeretne eleget tenni a párizsi klímaegyezményben foglaltaknak. A Climate Transparency múlt heti jelentése pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb gazdasággal rendelkező G20 országok is a gazdaságélénkítő intézkedésekkel sokkal inkább a fosszilis tüzelőanyagokat támogatták, mintsem a megújuló, zöld energiát.

Az Artelys jelentésének további megállapításai:

  • A meglévő gázvezeték kapacitást részben át lehet állítani hidrogénszállításra, amelynek elsősorban a nehéziparban egyre nagyobb szerepe lesz.
  • A villamosenergia-infrastruktúrába kellene több pénz fektetnie, mégpedig nagyjából 60-80 milliárd eurót, de itt a költségek csökkenthetőek azzal is, ha minél nagyobb mértékben veszik figyelembe a helyi megújuló-energiaforrások kapacitását.

Az Európai Bizottság egyébként decemberben jelenti be a transzeurópai energiahálózatokra vonatkozó tervek felülvizsgálásának eredményét. Ez a javaslat kerül majd a parlament elé, így ez a keretrendszer adja az uniós energiaprojektek finanszírozásának hátterét.

hvg.hu Zhvg

Ammóniával hajtanák az ipart Németországban

Németország importálna is hidrogént, ammónia formájában és vezetékrendszert is kiépítenének a terveik szerint, hogy megújuló energiaforrásokból előállított hidrogént tudjanak behozni az országba.

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe