szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly pozitív trendek indultak el, a legnagyobb gazdasággal rendelkező országok válságcsökkentő intézkedései azonban korántsem a klímavédelmet szolgálták.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Bár a világ vezető gazdaságai több ezermilliárd dollárt költenek a gazdaságélénkítésre a koronavírus-járvány közben és után, az intézkedések nagy része a fosszilis ipart szolgálja, klímavédelmi feltételek nélkül. Így veszélybe kerül az átállás a tiszta energiára – olvasható az idei Climate Transparency jelentésben. A november 18-án megjelent riporthoz 12 ország 14 agytrösztje és civil szervezete vizsgálta meg a G20 országok klímaügyi intézkedéseit.

A dokumentum szerint pozitívum, hogy csökkent idén az energiaszektor kibocsátása, és nem az olyan külső sokkok miatt, mint egy pénzügyi válság, hanem a klímapolitikának köszönhetően. Emellett 19 országban nőtt a megújuló energiaforrások aránya.

A G20-as gazdaságélénkítő támogatások nagyobb része azonban pont, hogy a szennyező kőolaj, földgáz és széniparba ment és a fosszilis tüzelőanyagok támogatják. „A gazdaság talpra állítását megcélzó intézkedések segíthették volna a klímaváltozás megfékezését, de csak még rosszabbá tették a helyzetet” – összegzett Charlene Watson, a kutatás egyik közreműködője.

Húszból 19 ország támogatta a helyi fosszilis energiaiparát és 14 ország mentette meg a légitársaságát anélkül, hogy bármilyen klímavédelmi feltételt támasztott volna cserébe. A zöld energiát csupán 4 ország támogatta több pénzzel, mint a fosszilis tüzelőanyagokat vagy más, nagy kibocsátással járó iparágat.

A jelentés szerint az országok nem győznek egymásra licitálni, amikor arról van szó, hogy mennyire klímabarátak lesznek a jövőben, a hangzatos kijelentéseket azonban nem követik rövid távú intézkedések és befektetések.

A szakértők szerint ugyanakkor reményre ad okot, hogy az Egyesült Államokban az előrejelzések szerint Donald Trump demokrata párti kihívóját, Joe Bident választották elnöknek.

Németh András Zhvg

Joe Biden elnöksége áttörést hozhat a klímavédelemben

Az Egyesült Államok irányváltása példát is mutathat olyan országoknak, amelyek eddig haboztak zöld fordulatot venni. Azt is pontosan kiszámolták, hogy az aktív klímavédelmet ígérő Joe Biden elnökké válásával mennyivel lassul a Föld átlaghőmérsékletének az emelkedése.

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket