szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszter egy napelemcella-gyár átadásán beszélt a kormány törekvéseiről. Az üzem több mint 2 milliárd forintnyi közpénztámogatást kapott.

Hat gigawatt naperőmű kapacitást szeretne elérni Magyarország 2030-ra az ipari és a háztartási szektorokban együttvéve – mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön. Palkovics László szerint jelenleg az ország két gigawatt naperőmű kapacitással rendelkezik. Hozzátette:

a háztartási szektorban a háztetőkre telepített naperőmű-kapacitás adja a felhasználás jelentős részét, ezért a kormány a fejlesztéseket vissza nem térítendő támogatásokkal szeretné segíteni 2021-től.

A miniszter szerint Magyarországnak jók az adottságai ahhoz, hogy 2030-ra az energiatermelés 90 százalék fölötti részét szén-dioxid-kibocsátás nélkül érje el.

Minderről Palkovics az Ecosolifer Kft. napelemcella-gyárának átadásán beszélt, Csornán. A cég 18,9 milliárd forintos beruházását 6 millió euróval – azaz nagyjából 2,12 milliárd forintnyival – a kormány támogatta.

A Palkovics által bejelentett 6 gigawatt naperőmű-kapacitás a háromszorosa a paksi atomerőmű jelenlegi 2000 megawattos névleges teljesítményének. Az atomerőmű termelését idén augusztusban rövid időre már meg is előzték a naperőművek – igaz, ehhez az kellett, hogy előbbinek három műszaki hiba és egy tervezett teljesítménycsökkenés vesse vissza teljesítmény-kihasználtságát.

A gyáravatón Palkovics arra is kitért, hogy csütörtökön tárgyal az Európa Tanács az Európai Unió megemelt szén-dioxid-kibocsátási céljáról. A miniszter szerint nem igaz, hogy a magyar kormány szeretné megvétózni a 2030-as célt, csak azt szeretné, hogy a célt azonos mértékben támogassa az EU minden tagországa. A 2050-es klímacélok elfogadását minden esetre tavaly erre is hivatkozva megakadályozta az Orbán-kormány.

Akár be is jöhet az EU klímaterve, de még Orbánnak is lesz egy-két szava hozzá

Az Európai Bizottság az eddigieknél is ambiciózusabb éghajlatvédelmi célokat tűzött ki, amire elvileg pénz is lehetne. A magyar kormány azért még keresztbe tehet az Európai Bizottságnak.

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei