szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kutatók számszerűsítették a probléma mértékét, és azt is megállapították, mennyivel kevesebbe került volna a megelőzés.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az egyik legpusztítóbb környezeti hatást az invazív növény-, és állatfajok jelentik, számszerűsítve ugyanis 1,3 ezer milliárd dolláros gazdasági kárt okoztak 1970 és 2017 között – írták kutatók a The Conversation.com-on megjelent cikkükben. A kutatásuk eredményei a Nature-ben jelentek meg.

Megállapításaik szerint többféle szempontból okozhatnak kárt az invazív fajok:

  • kihalhatnak miattuk őshonos fajok,
  • az emberi egészséghez kötődően, mert allergének, vagy betegségeket terjesztenek, továbbá
  • gazdasági szempontból, mert tönkre tehetnek emberek által épített infrastruktúrákat és a mezőgazdaságban is komoly kárt okozhatnak.

Azt is hangsúlyozták a kutatók, hogy az invazív fajok okozta kár exponenciálisan növekedett a vizsgált időszak előrehaladtával, a megfelelő kontroll és a megelőzés ennél sokkal kevesebbe, az okozott kár századrészébe került volna.

Arra is kitértek a tudósok, hogy ahol az ember megjelent, az invazív fajok is jelen vannak, a legtöbb esetben ugyanis általuk behurcolt olyan fajokról van szó.  

Felhívták a figyelmet arra, hogy a probléma súlyosságához mérten nagyon kis érdeklődés övezi az invazív fajokat akár a média, akár a döntéshozók, akár a közvélemény oldaláról.

Néhány év alatt helyrepofozza magát a természet - ha hagyjuk neki

Egyetlen invazív faj kiemelésével az ökoszisztémából már pár év alatt is vissza lehet fordítani évszázados negatív folyamatokat. Erre a reménykeltő megállapításra jutottak ökológusok, akik az Indiai-óceán egy apró szigetcsoportjának élővilágát kutatták.