szerző:
hvg.hu

A gyerekeket érintő online zaklatás és csúfolódás elleni harcban a britek kemény kritikát fogalmaztak meg a Facebookkal szemben, a közösségi oldal pedig villámgyorsan cselekedett. Szakértők szerint nem elég a 340 milliós támogatás, további fontos lépésekre lenne szükség – világszerte.

Úgy tűnik, hogy a közösségi oldalak kapcsán az online zaklatás elleni harc lesz az egyik legfontosabb téma a következő években. Arról már mi is beszámoltunk, hogy az internet komoly veszélyt rejt a fiatalok számára, az online zaklatás Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet. Ez a jelenség a világon mindenhol probléma, a britek pedig annyira súlyosnak tartják, hogy egyik miniszterük múlt héten kemény kritikát fogalmazott meg az ügyben tétlenkedő közösségi oldalakkal szemben. A Facebook akkor felajánlotta a segítségét, és nem is ült a babérjain: máris egy átszámítva 340 millió forint értékű támogatással állt elő.

Ezzel a lépéssel a Childnet International és a The Diana Award munkáját segítik, méghozzá szakértők biztosításával, akik Nagy-Britannia összes középiskolájában tájékoztató előadásokat és fontos gyakorlatokat tartanak az online zaklatás témájában, hogy a gyerekek biztonságosan netezzenek, és lehetőleg ne érje őket trauma.

A hírről beszámoló BBC hangsúlyozta: a legújabb felmérések szerint a témáról a gyerekek sokkal nyíltabban beszélnek kortársaiknak, mint tanáraiknak és szüleiknek, így a Facebooknak ezt is figyelembe kell vennie.

Az érintett szervezetek üdvözölték a döntést, de nem teljesen elégedettek. Ugyanazt kérik, amit a múlt heti kritikák során is hangsúlyoztak: az anyagi támogatás és a felvilágosítás egy dolog, de ezen felül a közösségi oldalaknak világszerte meg kellene oldaniuk, hogy az online zaklatások egyszerűen jelenthetők legyenek, gyermekvédelmi moderátorokat kell alkalmazniuk, illetve rendszeresen jelentést kellene adniuk arról, hogy milyen lépéseket tettek a jezett zaklatások kapcsán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!