szerző:
MTI

Bármennyire tiltakozott az athéni kormány, az EU három hónapot ad Görögországnak arra, hogy megerősítse határait, máskülönben kiteszik őket a schengeni övezetből.

Az Európai Unió Tanácsa pénteken hivatalosan is felszólította Görögországot, hogy három hónapon belül szüntesse meg a schengeni határai védelmében mutatkozó komoly hiányosságokat, máskülönben a tagállamok hosszabb időre visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határok mentén. 

Uniós források szerint a döntést Athén heves tiltakozása ellenére fogadták el az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek pénteki tanácsülésén (Ecofin). 

Az ülésen ötven ajánlást fogalmaztak meg a görög hatóságok számára, és amennyiben Görögország a megjelölt időn belül nem tenne ezeknek eleget, akkor a schengeni egyezmény értelmében a belső határok mentén fekvő tagállamoknak lehetőségük lenne rá, hogy egy időre visszaállítsák a határellenőrzést.

Szakemberek szerint nem valószínű, hogy a gazdasági nehézségekkel küzdő dél-európai ország teljesíteni tudja ezeket az előírásokat.

Menekültáradat a görög partoknál
©