Ellenzéki médiatervek? Reméljük, csak rosszul értettük

Babos Attila

4 perc

2019.11.04. 10:00

A Szabad Pécs pályázni fog városi forrásra, de nem lesz önkormányzati sajtó – írja Babos Attila a helyi kritikus sajtó előtt álló kihívásokról. Az újságíró az ellenzék médiaépítési elképzeléseit viszont nem tartja jó iránynak.

Szerkesztői megjegyzés
Az önkormányzati választások után az ellenzék máris a magyar médiaviszonyok újrafaragásáról kezdett beszélni. Nem érik be azzal, hogy a felügyeletük alá kerülő közpénzek többé nem ömlenek a propagandasajtó eltartására – mint például Pesten a terézvárosiak milliói a Figyelőre. Az ellenzéki pártok saját médiát is építenének. Mit gondol erről a Szabad Pécs szerkesztősége, amelynek tagjai mostoha körülmények között tartották fenn éveken át a kritikus helyi sajtót? Lehet boltolni az ellenzékkel? Átvehetik az önkormányzatok a valódi közszolgálati tájékoztatás feladatát? Kérdéseinkre a Szabad Pécs szerkesztősége nevében Babos Attila válaszolt. (A Szerk.)

Most akkor elhagyjátok a „szabad” jelzőt a hírportál nevéből? Október 13-án este kérdezték ezt először tőlem. Másfél órás volt a hír, hogy Pécsett földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az ellenzék. Azóta folyton arra utalnak: figyelni fognak ám, mi minden derül ki most rólunk. Mire a sanda célzás? Hogy a médiában senki sem szabad és független, és most majd jön a lelepleződés.

Valaki („odafenn”) majd csak felfigyel rá, hogy Pécsett kétharmaddal kaptak ki a kormánypártok. Hogy a baranyai megyeszékhelyen a Fidesz–KDNP tíz százalékponttal múlta alul az EP-választáson elért országos eredményét. Hogy az egyetlen független országgyűlési képviselőt ez a város adja. Hogy Pécs a vidéki városok közt felül van reprezentálva az országos sajtóban – méghozzá a „beszállított hírek” miatt. És hogy itt működik egy független hírportál, dacára mindannak, ami az elmúlt években a magyar sajtóban történt.