Járt már karintiai slow food lakomán? Ott aztán megadják a módját

Amíg Magyarországon a street food hódít, addig a szomszédos Ausztriában a slow food éli virágkorát. Egy karintiai gasztrotúra résztvevői nemcsak ízlelőbimbóikat kényeztethetik, de megtanulhatják elkészíteni a hagyományos alpok-adriai konyha jellegzetes ételeit is.

  • Üdülés Ausztriában Üdülés Ausztriában
Járt már karintiai slow food lakomán? Ott aztán megadják a módját

A magyarul egyszerűen csak „komótos étkezésnek” fordított mozgalmat egy olasz gasztronómiai szakíró, Carlo Petrini indította útjára Párizsban, 1989-ben. A slow food komplex szemléletmódot képvisel, amely a mezőgazdasági termeléstől az értékmegőrzésig sok mindent magában foglal. A „megadjuk a módját, megadjuk az idejét” elv az étkezésen túl az alapanyagok gyártására is kiterjed. Kiemelt szerepe van a helyi alapanyagoknak, a tájegységre jellemző étkezési kultúrának, a hagyományos eljárással készített élelmiszereknek és italoknak. A slow food hívei vallják, hogy joguk van a valódi, természetes ízekhez.

Alpenhotel zum Wanderniki

A slow food mozgalom azóta Japántól-Ausztriáig az egész világot behálózta, de nem országos szervezetekből áll, hanem helyi kötődésű csoportosulásokból. A szervezetben ezeket a latin eredetű convivium szóval jelölik, ami szűkebb értelemben közös lakomát, azon túl inkább valamilyen közösséget, együttes megélést jelent. A nemzetközi szövetségnek 130 országban, több mint 100.000 tagja van, akiknek közös céljuk, hogy megóvják a lakóhelyükre jellemző konyha ízvilágát és hagyományait, valamint támogassák a térség mezőgazdaságát.

A világ legnépszerűbb slow food desztinációja

A Karintiai Slow Food konvivium 2006-ban jött létre. Az Alpok-Adria konyha egyedi ízvilágának – melynek különlegességét az osztrák, olasz és szlovén hatások keveredése adja –, valamint a helyi gazdák kitartó munkájának eredménye, hogy ez a régió mára a világ első számú slow food desztinációjává vált. Az ide látogatók nemcsak a hagyományos élelmiszerek készítőit kereshetik fel, de maguk is megtanulhatják az itteni ételek elkészítésének fortélyait főzőtanfolyamok és üzemlátogatások keretében.

Egy város, három kultúra: Klagenfurt

Karintiai látogatásunk során érdemes útba ejteni a tartomány fővárosát Klagenfurtot. Az itt élő emberek kifejezetten lazák, már-már olaszosan könnyedén veszik az életet, a belváros épületeinek stílusa olaszos, a piacokra és az ünneplés módjára pedig a szlovén mentalitás hat. A gasztronómiai kínálatra is jellemző a kulturális sokszínűség, az Alpok–Adria térség három konyhájának legjavát ötvözik a helyi ételek.

Öt dolog, amit feltétlenül ki kell próbálni Klagenfurtban

1.  Vízi élmények Ausztria legnagyobb strandfürdőjében

2.  Hajókázás a Wörthi-tavon

3.  Kerékpározás Veldenbe a kiépített kerékpárúton

4.  Séta a Minimundus különleges, miniatűr világában

5.  Kilátás a Pyramidenkogelből, a világ legnagyobb fából készült kilátótornyából.

 Egy nap a Gailtal völgyében

A régióban kiemelkedik a finomságok völgyének becézett Gailtal. A mozgalomhoz csatlakozott helyi vendéglátóhelyek és szálláshelyek reggelire gailtali sonkát-, szalonnát-, sajtot-, és vajat adnak ropogós héjú Lesach-völgyi kenyérrel, amelynek sütési kultúrája felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A kínálatból nem hiányozhat a helyi gyógynövényekből készült tea és a termelői méz sem.

Kärnten Werbung/Johannes Puch

A kiadós étkezés után nézzük meg alaposan ezt a térképet, majd induljunk útnak, hogy ne csak a völgyben élvezhessük, de otthon is újra elkészíthessük a helyi különlegességeket.

Lesachtalban malomtúra keretében lehet megismerni a hagyományos búzaőrlés rejtélyeit, az udvari kemencékben pedig kenyeret is süthetünk. A Zankl család stollwitzi hegyi gazdaságágában megnézhetjük, hogyan készülnek a kiváló sajtok. Sissy Sonnleitner gailtali ínyencműhelyében örömfőzésben lehet részünk, ahol a vegetáriánus étkezést ötvözik a tradicionális ételekkel. Sissy testvére, Inge Daberer biohotelt üzemeltet, tőle a fűszerek titkait lehet elsajátítani.

Hermagorban szalonnaszemináriumokon képezhetjük magunkat, ahol a helyi hentesek húsfüstöldékben mutatják meg, hogyan készül a szalonna. Herbert Zwischenbrugger és felesége évente 1500 kg mézet termelnek, és gailtali méhészetük specialitásaiból kóstolót is tartanak. A vidéken termesztett fehér kukorica kiváló minőségű, tökéletesen alkalmas polenta és egyéb fogások elkészítéséhez. Fehér kukorica főzőskurzust több „slow food” megjelelölésű helyen tartanak.

Egy város, három kultúra: Klagenfurt

Karintiai látogatásunk során érdemes útba ejteni a tartomány fővárosát Klagenfurtot. Az itt élő emberek kifejezetten lazák, már-már olaszosan könnyedén veszik az életet, a belváros épületeinek stílusa olaszos, a piacokra és az ünneplés módjára pedig a szlovén mentalitás hat. A gasztronómiai kínálatra is jellemző a kulturális sokszínűség, az Alpok–Adria térség három konyhájának legjavát ötvözik a helyi ételek.

Öt dolog, amit feltétlenül ki kell próbálni Klagenfurtban

1.  Vízi élmények Ausztria legnagyobb strandfürdőjében

2.  Hajókázás a Wörthi-tavon

3.  Kerékpározás Veldenbe a kiépített kerékpárúton

4.  Séta a Minimundus különleges, miniatűr világában

5.  Kilátás a Pyramidenkogelből, a világ legnagyobb fából készült kilátótornyából.


Az „Üdülés Ausztriában” márka az üdülés országaként pozícionálja Ausztriát, amely inspirációt és hosszú távra szóló kikapcsolódást kínál. Mesélünk a megindító kulturális és természeti élményekről, a lelkes és szívélyes vendéglátókról, a feltöltődés számtalan lehetőségéről.