Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Nehéz olyan vakációt elképzelni, amely a család valamennyi tagjának megfelel, amelyben van pihenés és pezsgés, városnézés, kultúra, fürdés, sport, természetjárás, no meg gasztronómia. Ha hiszi, ha nem, itt az ideális nyaralás, ráadásul nem az unalomig ismert helyeken, de mégis közel, a szomszédos Ausztriában.

Először életművészet Linzben

A csaknem kétezer éves Linzet éppúgy a Duna szeli ketté, mint Budapestet. A nyári kulturális fesztiválok a folyót hatalmas nyitott színpaddá avatják, és az ódon Öreg Torony mellett számos kortárs művészeti és építészeti remekművet is megcsodálhatunk a partról. Ilyenek például a Duna Park metál szobrai, melyek azt a fejlődést szimbolizálják, amit az acélvárosból médiaművészeti központtá alakult Linz az elmúlt évszázadokban megtett. A linzi kikötő pedig a világ legnagyobb szabadtéri graffiti-galériájával büszkélkedhet: a Mural Harbor graffiti-művészei újraértelmezték az ódon folyóparti ipari épületeket.

©

Az UNESCO által médiaművészeti várossá nyilvánított Linzben a kortárs építészetnek olyan remekei kaptak helyet, mint a Musiktheater – Európa legmodernebb operaháza – és az Ars Electronica Center, a jövő múzeuma. Ez utóbbi, valamint a Lentos Szépművészeti Múzeum épülete (benne a 19. század modern osztrák festészetének klasszikusaival), sötétedés után is káprázatos. A jövőbe enged bepillantani a Voestalpine Stahlwelt (Voestalpine Acélvilág) hatalmas interaktív, multimédiás kiállítótere is, amely nemcsak az acélművesség múltjával, de a legújabb technológiákkal is megismertet egy buszos élménytúra keretében.

Linz óvárosa megőrizte történelmi hangulatát, a nagy melegben is jól esik barangolni a főtér Szentháromság szobrától elindulva az árnyas utcácskák, kis üzletek között, betérni egy-egy helyi vendéglőbe, már csak azért is, hogy egy szelet igazi Linzer torta és egy kávé mellett igazán átjárhassa a látogatót a város hangulata. A hajszálvékonyra szeletelt mandulaforgácsokkal megbolondított Linzer torta 1653-ból fennmaradt leírása a legrégebbi recept a világon. Aki még jobban szeretne elmélyedni a múltban, az ne hagyja ki a Linzi Kastélymúzeumot (Linzer Schloss) sem.

©

Az estéket stílusosan klasszikus zenével érdemes zárni – akár a Bruckner-ház vagy a Musiktheater koncertjével, operaelőadásával – a lassítás jegyében. A 2017-es év ugyanis Felső-Ausztria fővárosában az Életművészet Éve, és a megnyugváshoz, a pillanatok tudatos megéléséhez a város a lehetőségek kifogyhatatlan kincsestárát kínálja. Aki a kulturális – és kulináris – barangolások közé egy-egy hűsítő strandolást szeretne beiktatni, az tehet egy kirándulást – akár vonattal is – Felső-Ausztria gyönyörű tóvidékére, ahol vitorlázni, szörfözni, búvárkodni is lehet a fürdés mellett.

Fogaskerekűvel a város felett

A Pöstlingberg Élményvilág (Erlebniswelt Pöstlingberg) az egyik legkedveltebb úti cél Linz felett, amely a kontinens legmeredekebb fogaskerekű vasútjával érhető el. Innen közelíthető meg a Linzer Zoo és a barlangvasút is, valamint lenyűgöző panoráma fogadja a hegyre látogatókat.

©

Utána ínyenckedés és időutazás Grazban

A Linz – Graz közötti 220 kilométert az A9-es autópályán szinte észre sem vennénk, ha nem lenne a táj lenyűgöző, és ha utazásunk végén nem egy egészen más világba érkeznénk. A cseh közelségtől megérintett Linz után feltűnik „Stájerföld” mássága, mediterrán könnyedsége. Központja a Mura partján fekvő Graz, Ausztria második legnagyobb városa. A három oldalról hegyekkel védett város történelmi központját és a Várhegyet (Schlossberg) 1999-ben az UNESCO felvette a világörökségi helyszínek közé, 2003-ban pedig Európa kulturális fővárosa lett. 2010-ben az emblematikus Eggenberg-kastély is felkerült a világörökségi helyszínek listájára, 2011-ben pedig Graz elnyerte az UNESCO „Dizájn városa” címét. 

Graz számos építészeti megoldása, köztük az ultramodern Művészetek Háza is nagyszerű példa arra, hogyan lehet a történelmi korok és a jelen stílusirányzatait harmonikusan ötvözni. A történelmi óváros közepén elhelyezkedő, kék lufira emlékeztető, alaktalan épület (melyet gyakran hívnak barátságos idegennek is a helyiek) és a Schlossberg 1500-as években épült óratornya együtt szimbolizálják a grazi lakosság nyitottságát az újra, miközben megőrzik és óvják klasszikus, hagyományos értékeket is.

©

A modern és hagyományos keveredésének és együttélésének másik remek példája a Mura folyón található, acélszerkezetből formált hajószerű sziget, amelyet az amerikai Vito Acconci 2003-ban hozott létre annak örömére, hogy Graz megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet. A nyitott kagyló formájú szerkezet – amelyet eredetileg ideiglenesnek szántak, de a graziak beleszerettek és megtartották – mélyen benyúlik a folyóba. Kivilágított fedélzetén jól esik megcsodálni a várost egy vacsora mellől.

©
Ínyenc Főváros
A gasztrofesztiválokon edződött magyar gyomor számára izgalmas kihívásnak ígérkezik tüzetesen megvizsgálni, mivel érdemelte ki Graz az Ínyenc Főváros kitüntető címet. A kínálat ebben a már mediterránnak mondható térségben messze túlmegy a bécsi szeletek, kolbászkák világán. Aki teheti, augusztusban látogasson el az Ínyenc Fővárosba, foglaljon helyet a Hosszú Asztal mellett, és megadón tűrje, hogy 27 konyhafőnök kényeztesse.

Végül Klagenfurtnál vár Európa egyik legszebb tava, sportparadicsoma

Karintia tartományi fővárosának eredeti hangulatát három kultúra találkozása alakította: a karintiai befolyás érvényesül az életstílusban és a konyhában, az olasz hatás a belváros építészetében, és a szlovén a piacokon és az ünneplés stílusában. Klagenfurt a Déli-Alpokban, a Wörthi-tó keleti öblében található. A tó jól hajózható, kerülhető – és itt van Európa legnagyobb tóparti strandja is – és ráadásul gyönyörű: a tóparti villák mögött káprázatos látvány a Déli-Alpok hegyvonulata.

©

Érdemes kerékpárt bérelni (vagy vinni), és körbetekerni Klagenfurt környékét. Ellátogathatunk például a Maria Saal-i dómhoz vagy Veldenbe, ahonnan akár hajóval is vissza lehet térni Klagenfurtba. Karintia-kártyával ingyenesen megtekinthető számos közeli kirándulóhely, például a Pyramidenkogel, a világ legmagasabb fából készült kilátótornya, a Karavankák hegyvonulatában található Tscheppa-szurdok, vagy a klagenfurti tartományi székházban látogatható történelmi Címerterem is.

A Pyramidenkogel pontosan 100 méter magas, fából és fémből épült, modern, spirál formájú torony, ahonnan a karintiai tavak és a Karavankák hegyvonulata mellett még a Hohe Tauern csúcsai is láthatók. Föl lehet jutni sportosan is, 441 lépcsőn, de kényelmesen is, az üveg falú panorámalifttel. Fenn három, különböző magasságú kilátóteraszról lehet fotózgatni. De a kilátó igazi különlegessége: a lejutás. A lépcső és a lift mellett a kalandkeresők kipróbálhatják a drótkötelet és a csúszdát is. A Pyramidenkogel büszkélkedhet Európa legmagasabb beltéri csőcsúszdájával: 52 méter magasból 15-20 km/óra sebességgel csupán 25 másodperc a kilátó bejárata. Akiket elkerül a tériszony, azok a drótkötélen való lejutást is választhatják, így közben még a panorámában is gyönyörködhetnek.

©

A karintiai tartózkodást érdemes felhasználni arra is, hogy az egész évi stressz és rohanás után kicsit visszavegyünk a tempóból. Ennek legjobb módszere, ha az olyan alap életszükségletekre is időt szánunk, mint amilyen az evés, méghozzá úgy, hogy megadjuk a módját. A karintiai Gailtalban hozták létre a világ első slow food travel régióját, felismerve, hogy az utazás igazi élményéhez ma már az is hozzátartozik, hogy a látogatók megmerítkeznek a hagyományos kézművesség és a kulináris élvezetek világában is.

Egy napban, 26 ezer négyzetméteren a világ

Aki Klagenfurtban, a Wörthi-tó körül vagy Karintia más tájain jár, érdemes ellátogatni a Minimundus-ba, ahol kicsiben nézheti meg Európa valamennyi építészeti nevezetességét. A minieurópa ötlete a nemzetközi Save The Children Alapítvány regionális elnökének, Dr. Peter Zojernek a fejéből pattant ki, nem véletlenül: itt a gyermeki világ léptékére lekicsinyítve körbe lehet járni Európa legtöbb építészeti különlegességét, rá lehet könyökölni az Eiffel-toronyra vagy a Szent Péter Bazilikára. Egy napra a felnőttek is kiélhetik itt gyermeki énjüket, és úgy érezhetik magukat a Minimundusban, mint Gulliver Lilliputban.

©


Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Ebben a színezőkönyvben Orbánt és Mészárost is ki lehet pingálni

Ebben a színezőkönyvben Orbánt és Mészárost is ki lehet pingálni

Most a Momentum és a Párbeszéd a soros

Most a Momentum és a Párbeszéd a soros

Sztrájkkal fenyegetnek a Molnál

Sztrájkkal fenyegetnek a Molnál

Merkel: Európáért harcolni kell

Merkel: Európáért harcolni kell

Kérdések merültek fel a Lánchíd felújításánál, de az októberi kezdés nem csúszik

Kérdések merültek fel a Lánchíd felújításánál, de az októberi kezdés nem csúszik