Jobline.hu
Jobline.hu

A motivációs levél döntheti el, hogy behívnak-e minket az állásinterjúra, vagy lecsúszunk álmaink állásáról. Miközben a technológia fejlődése az állásra való jelentkezést is átalakította, a munkaadók még mindig sok pozícióhoz várnak hagyományos motivációs levelet.

Legyünk biztosak abban, hogy kísérőlevelünk – megfelelve az alábbi kritériumoknak – meggyőzi őket arról, hogy jó választás vagyunk a pozícióra.

1. Egyediség

A HR menedzserek többsége azonnal a kukába hajítja a sablonos motivációs leveleket. Ha extra időt és energiát fektetünk abba, hogy levelünk kiemelkedjen a többi pályázati anyag közül, azzal megnöveljük az esélyét a sikerünknek. Természetesen semmi gond azzal, hogy ha inspirációnak egy adott formulát használunk, de szabjuk egyénire a levél nyelvezetét minden egyes munkakörhöz és céghez. Ezzel az egyszerű lépéssel azt üzenjük a potenciális munkáltatónak, hogy komolyan vettük a lehetőséget.

2. Személyesség

Felejtsük el a „Tisztelt Hölgyem/Uram” felütést, és használjuk a HR menedzser nevét a megszólításban. Az álláshirdetések gyakran tartalmazzák a kontaktszemély nevét és elérhetőségeit, ha mégsem, nézzünk utána a cég holnapján, vagy hívjuk fel nyugodtan a titkárságot vagy a HR osztályt.

3. Egyszerű használat

Még mindig elfogadott gyakorlat, ha a levelezési címünk a levél fejlécében szerepel, de ne feledjük el az e-mail címünk, telefonszámunk, esetleg a website-unk vagy blogunk címét is beszúrni. Kontaktinformációinkat helyezzük jól látható helyre, középre zárva, esetleg kiemelve a lap tetején, hogy a HR menedzser gyorsan megtalálja, ha fel szeretné venni velünk a kapcsolatot.

4. Rábeszélés

A megszólítást követő első, második mondatnak már bizonyítania kell azt, miért mi vagyunk a legjobb IT-s, logisztikus, mérnök. Adjunk meg ennek konkrét okát, hogy megragadjuk a HR menedzser figyelmét, és arra bátorítsuk, hogy tovább olvassa a levelünket.

5. Tömörség

A HR-esek azokat a motivációs leveleket részesítik előnyben, amelyek kevesebb, mint egy oldal hosszúak. A célunk legyen a figyelemfelkeltés és a tapasztalatunk kiemelése – ne ismételjünk az önéletrajzban leírtakat. Levelünk néhány kulcsfontosságú pontot tartalmazzon. Amikor e-mailen keresztül küldjük el a levelet, legyünk biztosak abban, hogy helyesen linkeltük be a levélbe a weboldalunkat, blogunkat, közösség média csatornáinkat, minden szükséges referenciát.

6. Fontosság

Ne csupán a képességeinket soroljuk fel, hanem azt is, hogyan tudjuk ezeket hasznosítani új pozíciónkban. Még akkor is ezt kell tennünk, ha múltbeli tapasztalatainkat más iparágban szereztük. Próbáljuk meggyőzni arról a HR-menedzsert, hogy behívjon minket az interjúra – ehhez a „miért”, és nem a „mit” megválaszolása a célravezető.

7. Optimalizálás

A HR menedzsereket gyakran szorítja az idő, nem olvasnak el minden egyes szót, ezért használjuk az iparágban releváns kulcsszavakat.

8. Érdeklődés

Mutassuk meg őszinte érdeklődésünket, de nem csak a pozíció, hanem a cég egésze iránt is. Végezzünk egy kis kutatás, és tudjunk meg minél többet az értékekről, küldetésről, a figyelemreméltó eredményekről. Ezzel ismételten azt mutatjuk meg, hogy nem küldjük mindenhova ugyanazt a motivációs levelet.

9. Egyenesség

Zárjuk le a motivációs levelünket egy erős állítással, egy úgynevezett call-to-action elemmel, amelyben udvariasan arra szólítjuk fel a HR-est, hogy. mielőbb cselekedjen, vagyis vegye fel velünk a kontaktot. Ne felejtsük el megköszönni neki, hogy időt szánt ránk.

10. Nyelvhelyesség

Nézzük át többször is a levél helyesírását, nyelvhelyességét. Már egy-egy szimpla hiba vagy elütés is elég ahhoz, hogy a levelünk a darálóban végezze. Ne hagyatkozzunk az automatikus helyesírás-ellenőrzésre, mert ezek a programok nem vesznek észre minden hibát. Olvassuk át újra és újra, majd kérjünk meg egy barátunkat, hogy tegye ugyanezt.

Kövesd a Jobline-t a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!”

A Recruiter cikke nyománAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult

Sztrájk jöhet két kiskereskedelmi multinál is

Sztrájk jöhet két kiskereskedelmi multinál is

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Egy diák volt a kercsi gyilkos

Egy diák volt a kercsi gyilkos