LG Electronics
LG Electronics

Míg 10 évvel ezelőtt még méregdrága kamerákra volt szükség, ha valaki komolyan vehető filmet akart forgatni, ma már néhány okostelefon is elég lehet ugyanehhez. Körülnéztünk a legjobb „telefonos” filmek világában.

Kezdjük rögtön Jay Alvarez 2013-as alkotásával, az I Play with the Phrase Each Other című kísérleti drámával, amelyet az az évi Raindance filmfesztivál programjába is beválogattak. A kizárólag telefonnal rögzített film egyes jeleneteinek szereplői stílszerűen telefonon beszélgetnek egymással, ebből áll össze a főszereplő, a neurotikus fiatalember, Jake története, aki egy nagyvárosba költözve éli át, ahogyan az élete fokozatosan átalakul. A fekete-fehér alkotást imádták a kritikusok, Jay Alvarezről pedig azt mondták, ő az igazi „új hang” a filmgyártás világában.

De meg kell említenünk Sean Baker 2015-ös Tangerine című vitriolos drámáját is, amely a Hollywood kevésbé csillogó részén dolgozó prostituáltak életét mutatja be, kendőzetlen őszinteséggel és maró humorral. A rendező összesen három okostelefont, egy 8 dolláros applikációt és néhány okostelefonokra való objektívet használt csupán az alacsony költségvetésű film forgatása során. A spórolás azonban nem ment a minőség rovására, a Tangerine ugyanis számtalan díjat besöpört, többek között a 2016-os Independent Spirit Awards fődíját.

A műfaj egyik legkorábbi darabja a 2011-es Framed című alkotás, amely a francia Maël Sevestre nevéhez fűződik. Ehhez a filmes egy 3. generációs iPhone-t használt, a forgatás pedig mindössze néhány napot vett igénybe. A Framed egyébként egy fotóst kísér el a természetbe, ahol azonban valami váratlan dolog zavarja meg a látszólag idilli nyugalmat.

Azt okostelefonos filmezés tehát ma már abszolút elfogadott dolog, sőt ez olyannyira így van, hogy már a nívós filmfesztiválokon is külön foglalkoznak az efféle alkotásokkal. Legutóbb például az 55. New York-i Filmfesztiválon mutatták be azt a hat rövidfilmet, amelyeket az első képkockától az utolsóig az LG V30 telefonjával forgattak.

A filmek exkluzív premierjét követően Bilge Ebiri, a Village Voice filmkritikusa egy panelbeszélgetésen elemezte a filmeket, valamint a filmezés világának legújabb trendjeit és technológiáit. Az itt bemutatott alkotásokban egyébként az volt a közös, hogy a kreativitást és a vizuális történetmesélést állították a középpontba. A filmeket az LGUSAMobile YouTube-csatornáján lehet megtekinteni.

Az 55. New York-i Filmfesztiválon bemutatott, kifejezetten az LG V30 segítségével forgatott rövidfilmeket elnézve nem is csodálkozhatunk, ha rövidesen külön kategóriát kapnának az ilyen alkotások a nívós díjátadókon. És ki tudja, lehet, hogy a következő magyar Oscar-díjat épp egy ilyen készülékkel forgatott alkotás kapja majd.

 

Az LG V30 a dél-koreai gyártó jelenlegi csúcskategóriás készüléke, amelynek kifejezett erőssége a látványos videók készítése. Már a telefon 18:9 képarányú kijelzője is a filmes élményt szolgálja, nem beszélve a Dolby Vision funkcióról, amely már az LG G6-ból ismerős lehet. Ennek lényege, hogy sokkal élesebb, élénkebb színeket használ, mint a hagyományos kijelzők, ezzel garantálva a tökéletes moziélményt. A készülék hátlapján egy 16, illetve egy 13 megapixeles kamera dolgozik össze a hibátlan képért, a szoftveres oldalról pedig olyan funkciók támogatják ezt, mint például a „mozis” Cine Video mód, amelyben a Point Zoom nevű nagyítási módszerrel a kép bármelyik részletére ránagyíthatunk, függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el a képen. A tökéletes filmes hangulatot pedig olyan, előre beállított paletták garantálják, amelyekkel néhány koppintással romantikus vígjátékot, nyári kasszasikert vagy izgalmas thrillert varázsolhatunk a felvételünkből, legalábbis ami a képi világot illeti.Az oldalon elhelyezett tartalom a LG Electronics Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

LG Electronics BrandChannel

8 másodperc alatt kell teljesíteniük a Z-generáció legnépszerűbb appjainak

A generációk ábécéjében az utolsó betű a mai 14-22 éves korosztályt jelöli. Ők azok, akik folyamatos fejtörést okoznak a hirdetőknek, mivel szokásaik nagyban eltérnek a náluk idősebbekétől. Lássuk, milyen kommunikációs csatornákat és alkalmazásokat használnak, és ehhez mi alapján választják ki a megfelelő telefont.

LG Electronics BrandChannel

A telefon, amin minden elfér: különleges képarány az LG új húzása

A legtöbb mai okostelefon képernyője – vízszintes helyzetben – a tévékéhez hasonló 16:9-es képarányt kínál. Az LG azonban egy merész húzással az eddig ismeretlen 18:9 mellett tette le a garast. Megnéztük, hogyan lehet a legjobban kihasználni ezt az új, szokatlanul elnyújtott kezelőfelületet.

A klímaváltozás miatt néhány évtized alatt megnégyszereződött a természeti katasztrófák száma

A klímaváltozás miatt néhány évtized alatt megnégyszereződött a természeti katasztrófák száma

Minden idők tíz leghülyébb tánca, amire mindenki ropta, az is, aki ma már tagadja

Minden idők tíz leghülyébb tánca, amire mindenki ropta, az is, aki ma már tagadja

A Corvinus címzetes egyetemi tanára lett Hernádi Zsolt

A Corvinus címzetes egyetemi tanára lett Hernádi Zsolt

Újfajta szetteken dolgozik a Lego, és ezeket most kifejezetten felnőtteknek szánja

Újfajta szetteken dolgozik a Lego, és ezeket most kifejezetten felnőtteknek szánja

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást