LG Electronics
LG Electronics
Tetszett a cikk?

Az okostelefonok egyik gyakran használt funkciója a zenelejátszás, azonban a mai készülékekkel nem csak hallgatni lehet a zenét, de komponálni is. Sőt, még csak hangszeren sem kell tudni játszani ehhez. Bemutatunk néhány ötletes alkalmazást, amelyekkel a zenerajongók még többet hozhatnak ki a telefonjukból.

„Manapság már mindenki fotós meg DJ!” – így hangzik a világ kissé szarkasztikus összefoglalása a romkocsmák környékén elkapott beszélgetésfoszlányokból, amiben a cinizmus ellenére is van némi igazság. Elvégre, az okostelefonok elterjedésével ma már mindenkinek ott lapul a zsebében egy olyan minőségű kamera, amelyért a profi fotósok néhány éve még ölre mentek volna. Az agyafúrt applikációknak köszönhetően pedig készülékünket bármikor használhatjuk zenelejátszóként, mikrofonként, de akár DJ-pultként is. Lássunk néhány olyan megoldást, amelyekben akkor sem veszünk el, ha nem bújjuk a nap 24 órájában a zenei fórumokat.

Csinálj zenét mindenből!

A hetvenes évek végén alapított Yello az elektronikus zenei világ egyik megkerülhetetlen intézménye, műveiket könnyű felismerni a frontember Dieter Meier mély hangjáról. Meier kísérleti videoművészként is szívesen alkot, nem csoda, hogy a Yello videoklipjeinek vizuális elemei szinte önálló stílust képviselnek. A zenekar saját fejlesztésű applikációja, a Yellofier pedig pontosan ezt a szellemiséget képviseli. A Yellofier segítségével ugyanis gyakorlatilag bármiből zenét lehet csinálni.

A felhasználóbarát felületen nem nehéz eligazodni: a készülékünk segítségével különféle zajokat, zörejeket rögzíthetünk a külvilágból – például egy kihúzott borosdugó pukkanását, egy csettintést vagy ajtónyikorgást –, majd ezeket az alkalmazás segítségével hangmintákká alakíthatjuk. A hangmintákat ezután ritmusokká és dallamokká fűzhetjük össze, de különféle effektekkel is felturbózhatjuk azokat. Innentől pedig csak a kreativitásunk szab határt annak, hogy milyen zenét hozunk létre. Érdemes megnézni az Electronic Beats videóját, amelyen a Yello oszlopos tagja, Boris Blank demonstrálja a Yellofier képességeit.

Stúdió a zsebedben

A BandLab egy átlagon felüli hangrögzítő alkalmazás, amelyet elsősorban azok forgathatnak haszonnal, akik maguk is zenélnek, vagy saját zenekarral próbálkoznak sikereket elérni. A 12 csatornás keverőt, hangmintákat, gitárhangolót és looper funkciót is tartalmazó szoftver fő profilja a hangfelvételek készítése, de mint látható, jóval többről van szó, mint egyszerű „diktafonról”:

A BandLab lehetővé teszi, hogy az elkészült számokat „mastereljük”, vagyis hogy az egyes hangsávokat egymáshoz igazítsa a szoftver, ráadásul mindjárt négy különféle verzióból választhatunk. CD minőségű, „tiszta” (Enhance Clarity), basszus hangsúlyú (Bass Boost), illetve „eredeti” (original) masterelésű szerzemények kerülhetnek ki a kezünk közül. Összeállításunkból ez az alkalmazás igényli a legtöbb hozzáértést.

Zeneszerzés, hozzáértés nélkül

A puritán egyszerűséggel Composernek nevezett applikáció szintén egy profi zenei stúdió eszközeivel csap le a felhasználókra, azokat egyetlen alkalmazássá csomagolva. Használatához ráadásul nincs szükség zenei ismeretekre sem, egy rendkívül okos algoritmusnak köszönhetően.

A felhasználó 128 különféle hangszer és 24 eltérő zenei stílus közül választhat, amelyet több mint 30 ütőhangszerrel és 64 előre gyártott dobmintával fűszerezhet meg. Ezután szinte már nem is kell mást tenni, csak megnyomni pár gombot és a Composer algoritmusa magától generál korábban soha nem hallott, eredeti zenéket, akár 60 perc hosszúságban.

A felhasználó természetesen bármikor és bárhol belenyúlhat az alkotói folyamatba, megváltoztathatja a harmóniákat, a hangok magasságát vagy mélységét, az egyes összetevők hangerejét, de a ritmust és a tempót is kedvére variálhatja. Az algoritmus minden változtatást valós időben lekövet, a zene pedig azonnal megváltozik az új beállításoknak megfelelően.

Az így készült zenéket MIDI formátumban lehet elmenteni, amelyet később bármilyen digitális zenelejátszó készüléken vagy szoftveren meg lehet hallgatni.

A zene színei – a színek zenéi

Egészen különleges a Color Sounds nevű alkalmazás, amely a különféle színeket alakítja zenévé. Kétféle üzemmódban használható, manuális, illetve kamera üzemmódban. Az első kicsit hasonlít a Yellofierhez, azzal a különbséggel, hogy itt nem a külvilág hangjai, hanem a felhasználó által kiválasztott színek alapján állnak össze a zenei hangok.

Ennél azonban jóval érdekesebb a kamera üzemmód. Ha ugyanis ezt választjuk, a telefonunk kamerája által látott színek változnak különböző hangokká, így akár reggel a munkába menet „lejátszhatjuk” a város zenéjét, otthon ülve pedig elkalandozhatunk például a könyvespolcon sorakozó kötetek melódiáinak világában. Érdemes megnézni a Color Sounds saját videóját (a Google Playen), amelynek magyar vonatkozása is van, ugyanis egy Rubik-kockát „játszanak le” az okos alkalmazás segítségével.

Az applikáció ráadásul külön képes rögzíteni a zenét és a videót is, előbbit WAV, utóbbit FLV formátumban.

A telefonja saját alkalmazásait se feledje!

Meglepő lehet, de sokszor a legjobb egyben a legegyszerűbb is. Az okostelefonok többségére ugyanis a gyártók már előre telepítenek mindenféle hasznos alkalmazást. Ha például hangrögzítőre van szükségünk, nem feltétlenül kell ilyenekre vadásznunk, mert könnyen előfordulhat, hogy már eleve ott lapul a készülékünk menüjében. Az LG saját alkalmazásai például sok, kifejezetten erre a célra fejlesztett applikációt is könnyedén lefőznek.

 

LG G7 ThinQ – stílus és tudás egy csomagban

A dél-koreai gyártó G-sorozatú készülékeire mindig is a megbízhatóság és a kiváló minőség volt a jellemző. Nincs ez másként a jelenlegi „ügyeletes” zászlóshajó, az LG G7 ThinQ esetében sem. Az elegáns üveg-fém kombinációjú házba csomagolt készülék tervezői tökéletes érzékkel találták el azokat az arányokat, amelyek a legtöbb ember számára szimpatikussá teszik a G7 ThinQ méreteit. Bár az anyagválasztás miatt nem erre számítanánk, de a telefon egyáltalán nem csúszós, kellemes kézbe venni, és gyönyörködni a pazar színeket produkáló 19.5:9 arányú, 1440 x 3120 pixel felbontású képernyőben, amelynek tetején a mai csúcstelefonokra jellemzően kis bemetszés mutatja a fényérzékelő szenzor és az előlapi kamera helyét. A képernyőnél a felhasználók kifejezetten fogják élvezni a HDR-10, illetve a mozis minőséget lehetővé tévő Dolby Vision megoldásokat.

A készülék alján a korábbi G-szériás telefonokhoz hasonlóan az USB-C-csatlakozó és a mikorofon mellett a 3,5 hüvelykes jack-csatlakozó is megtalálható, ez újdonság például a G6-hoz képest, ahol ezt a bemenetet még a telefon tetején találtuk. A készülék oldalán a hangerő-szabályozó alatt pedig egy új gomb helyezkedik el, amely azonnal – akár a telefon lezárt állapotában – elindítja a Google Assistant mesterséges intelligenciáját. 

A készülék lelkét egy nyolcmagos Snapdragon 845 processzor adja, emellett 4 gigabyte RAM memória és 64 gigabyte tárhely várja a felhasználó fotóit, zenéit, dokumentumait, ha ekkora kapacitás nem volna elég, microSD-kártya segítségével bővíthető. A telefonon az Android Oreo kódnevű 8.0-s változata dolgozik, amelyet a gyártó az LG UX kezelőfelületével különböztet meg a konkurenciától. Ebbe egy újdonság is bekerült, az úgynevezett Floating bar funkció, amely a képernyő szélén tud megjeleníteni különféle alkalmazásokat és funkciókat.

Az LG G7 ThinQ hátlapján egy 16 megapixeles dupla, az előlapra egy 8 megapixeles szimpla kamera került a korábbi G-szériás készülékekhez hasonlóan. A dupla kamera így nagylátószögű felvételeket, sőt, 4K-felbontású videórögzítést is lehetővé tesz.

Összességében az LG G7 ThinQ egy remekül összerakott felső kategóriás okostelefon, amely könnyedén utasítja maga mögé a vele egy kategóriában szereplő konkurenseket.


Az oldalon elhelyezett tartalom a LG Electronics Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.